Реклама / Ads
81| 9046 |30.12.2015 НОВИНИ

Борисов: Много маски паднаха, Турция има интерес към вътрешната ни политика

.
Бойко Борисов
От няколко дни каква буря се разрази и всъщност много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика – да има възможност да й се влияе от страна на Турция. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов след откриването на Северната скоростна тангента в София, цитиран от „Фокус”.
 
Ето какво каза Бойко Борисов за отношенията между България, Турция и Русия:

Мисля, че към момента, когато те са ни помагали с бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна.

Когато те взеха двата реактора от „Белене” и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато „Южен поток” се прекръсти на „Турски поток” и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не реагирах публично, както сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било.

 

Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки за сметка на нашите производители, които над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах. И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време.

 

Аз се надявам с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме нито те, нито ние”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5168 |29.12.2015 Бойко Борисов: Чукай, за да ти отворят, искай, за да ти дадат . 10| 4764 |18.12.2015 Борисов: Съдебната реформа ще намали битовата престъпност . 20| 4429 |17.12.2015 Борисов: Ако искат избори, ще си мерим силите пак . 7| 4394 |15.12.2015 Военният, нападнат от маскирани: Единият е обелска мутра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads