Реклама / Ads
29| 5751 |12.11.2012 НОВИНИ

Борисов: Молбата ми е Марковска да се оттегли

.
Бойко Борисов
"Молбата ми е да се оттегли, след като се създаде такъв огромен шум и да продължи да си бъде съдия". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод на избраната за конституционен съдия Венета Марковска.
 

Премиерът допълни, че Марковска е в правото си да продължи да бъде съдия, но така или иначе около нея много се говори, има напрежение и в случая най-достойно би било тя сама да не отива да се закълне. "Помолил съм я преди една седмица и надявам се да го реши", каза още Борисов.

Новите конституционни съдии трябва да се закълнат в четвъртък. Преди няколко дни Марковска обяви, че няма да полага клетва, докато прокуратурата не провери обвиненията срещу нея в конфликт на интереси и търговия с влияние. Тя поиска и да се издири авторът на доноса срещу нея, който стигна чак до Брюксел.

По повод липсата на информация при президента за последното движение около проекта "Южен поток", Борисов коментира: "Президентът просто не е бил в България, иначе Делян Добрев първо запозна Министерски съвет с цялата подробност, след това отиде в парламента , представи я пред икономическата комисия. Какво повече да направим?", запита Борисов и допълни: "Утре мисля, че ще отиде при президента пак да му я представи".

За Обсерваторията в Рожен премиерът бе категоричен: "Тя всяка година затваря и досега не е затворила. И защото не е затворила, затова не ме смущава". Бойко Борисов обеща да се намерят пари за закупуването на геофизичен радар за нуждите на археолозите от Археологическия институт и музей със средства на Министерството на образованието. Министърът на образованието Сергей Игнатов също даде съгласие за това.  Геофизичният радар ще бъде използван за снимки в могилата и околността, където е намерено съкровището от Свещари. Разбра се, че ще бъдат зазимени работите по разкопките и археолозите ще продължат дейността си на място в ранната пролет.

Преди премиерът и министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов и Сергей Игнатов да пристигнат в Националния археологически музей, за да разгледат златното съкровище, открито при разкопките на т.нар. "Омуртагова могила", ръководителят на екипа проф. Диана Гергова каза, че това е един жертвен дар, който е положен в процеса на насипване на могилата, вероятно над погребението на един от гетските владетели от столицата на северните траки. "Находката може да се датира от втората половина на 4 век пр. Хр.", уточни проф. Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН, която е един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска археология. "Имаме прекрасен комплект от златни предмети – женски накити и апликации към конска амуниция, които са били обвити в златотъкана материал и след това сложени в дървено сандъче", обясни още Диана Гергова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 108| 7169 |10.11.2012 Иван Костов: Скандалът с Марковска е финална атака срещу ГЕРБ . 9| 5431 |10.11.2012 Бойко Найденов: Ако бях на мястото на Марковска, бих се замислил . 60| 5470 |09.11.2012 Борисов: Като чуя „Цанков камък” и ме заболява сърцето . 18| 5652 |08.11.2012 Марковска ще разследва доноса срещу нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads