Реклама / Ads
10| 4383 |23.02.2016 НОВИНИ

Борисов се надява и на руски газ в газовия хъб "Балкан"

.
Бойко Борисов
Премиерът Борисов и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на Shell, подписаха договорa. Местният добив е един от източниците на природен газ за газовия хъб "Балкан", заяви премиерът Бойко Борисов при подписването на договора за търсене и проучване за петрол и природен газ в блока Силистар с Shell.
 
По думите на премиера огромно значение за реализацията на проекта за газов център у нас има не само този блок, но и работата в другите черноморски блокове Хан Аспарух и Галата, както и газът от Азербайджан и втечнен газ от терминалите в Гърция.

"Надяваме се и на руски газ да дойде до разпределителния център", допълни той.

По този начин България ще може да разчита на 5-6 източника на природен газ, който да влезе в газопреносната ни система. "Имаме и финансовата възможност да инвестираме в газопреносната ни система толкова, колкото ни трябва", категоричен беше още Борисов.

Местният добив, заедно с междусистемната свързаност със съседните държави, пък беше посочена от енергийния министър Теменужка Петкова като условие за енергийната диверсификация на страната. Затова и едно от първите решения на кабинета е било да стартира процедури за проучвания в дълбоко Черно море, каза тя и допълни, че Shell ще има коректен партньор в лицето на държавата.

Шест компании бяха проявили интерес за участие в търга за проучване на Силистар, но в крайна сметка само Shell подаде оферта. Правителството одобри мандат за проучванията в блока по време на свое заседание в средата на октомври 2015 година.

Според условията Shell получава срок от пет години за проучване за петрол и природен газ в Силистар срещу инвестиции от 18,6 млн. евро. Има опция за удължаване на този срок - на два пъти с по две години, уточни днес енергийният министър.

Преди да започне работата компанията трябва да получи всички необходими разрешителни и да внесе 4,9 млн. евро бонус в бюджета, обясни от своя страна регионалният вицепрезидент на компанията Айлин Уилкинсън. Тя допълни, че компанията ще проучи регулаторната рамка преди да пристъпи към действия по договора.

Според нея ниската цена на петрола в момента е предизвикателство, но и възможност за всички петролни компании.

В предвидения за проучване срок Shell ще извърши дву- и триизмерни сеизмични проучвания, както и мерки по опазване на околната среда, човешкото здраве и културните дейности.

Паралелно с търга за Силистар беше обявена и процедура за Терес, но за този блок така и не бяха събрани оферти.

Местният добив е сред приоритетите на кабинета Борисов 2. В най-напреднала фаза засега е работата в блока Хан Аспарух. След приключилите вече геоложки проучвания се очаква в средата на 2016 година да бъде направен и първи сондаж. Теменужка Петкова коментира, че е имало леко забавяне на първоначалните планове, които предвиждаха сондаж да бъде направен в периода между февруари и май, заради технически причини, свързани с платформата, която трябва да извърши сондажа. Предварителните геоложки проучвания са много оптимистични, допълни още тя.

Разрешение за проучване на този блок получи консорциум между фирмите Total, OMV и испанската Repsol.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4421 |23.02.2016 Проф. Радулов: Щом заплашват Борисов, какво остава за обикновения българин . 6| 4485 |22.02.2016 Мерджанов: Каква е позицията на Борисов във Вишеградската четворка?! . 2| 4405 |22.02.2016 Борисов махна зам.-министър на правосъдието . 2| 4288 |22.02.2016 Вижте за какво ще отговарят заместниците на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads