Реклама / Ads
21| 5371 |23.12.2011 НОВИНИ

Борисов нападна археолозите, знаел им номерата

.
Последен разговор и ако е необходимо – веднага промени. С тези думи премиерът Бойко Борисов, на заседанието на МС в сряда, 21 декември, приема т. 35 от дневния ред, отнасяща се до отчуждаването на частни имоти заради строежа на АМ "Хемус", сочи стенограмата.
 

 

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова докладва за процедурата по принудително отчуждаване на частни имоти за целите на реализацията на част от магистрала "Хемус" в Белокопитово - Каспичан. Там Павлова среща проблем с Археологическия музей на Шумен, както и при строежа на АМ "Струма", където по думите й археологическите музи на Кюстендил и Перник "саботират строителството на магистралата".

Продължават изнудванията, заявява регионалният министър.

 

В отговор премиерът Борисов нарежда на вицепремиера Симеон Дянков лично да се заеме, за да не се изнудва държавата и да не се спират магистралите.  

 

Коментарът на министър Дянков е, че това е особено странно, защото тази година за археология са дали три пъти повече пари, отколкото миналата година. А за следващата година по бюджет са предвидени още, почти два пъти повече. Така че има достатъчно пари за археология и е  неразбираемо защо излизат тези теми.

 

Лиляна Павлова допълва, че досега археолозите са получили 5 милиона само за 2011 г. за какви ли не обекти, но те за всеки обект искат още пари. Тя споделя, че на най-важния участък на магистралата, където ще е най-големият виадукт на АМ "Струма", трябва да спре работата,  да не се копае, защото те ще правят разкопки, които според тях са изключително важни.

 

Тук Борисов лаконично вметва: "Да не го коментираме, техните номера са ми известни".

 

Министърът на културата Вежди Рашидов също се включва в обсъждането. Той споделя, че подобен  проблем среща с Ларгото.

 

Пари имаме, договорите ни са готови с госпожа Павлова, не са готови с проектите за археологичните проучвания, заявява Рашидов.

 

Той има идея, която е решил да обсъди с вицепремиера Дянков, етнографският и археологическият музей да минат към културата, за да имаме координация и по-добра ефективност от работата им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 163| 7594 |23.12.2011 Борисов: Който иска помощ, да си приведе заплатите и пенсиите на нивата на България . 158| 7329 |22.12.2011 Б. Борисов: Предишните "изпукали" парите, ние плащаме . 9| 5243 |22.12.2011 Велчев се опъна на Борисов за промени в НК . 127| 5558 |21.12.2011 Борисов: Пак ще похваля Дянков за ужас на опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads