Реклама / Ads
15| 5403 |24.09.2020 НОВИНИ

Борисов опитва да помпа мускули за факти, известни отпреди месеци

.
Източник: БГНЕС
Борисов отново се похвали с действията на България спрямо здравните и икономически последствия от COVID-19. Премиерът продължава усилено да води политиката си в социалните мрежи като отбягва публични появи. Не му пречи обаче да се хвали с излишно напомпани данни, които са тенденция не само у нас, но и в цяла Европа и са известни още отпреди месеци.
 

“Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора. Само по схемата 60/40 над 300 000 работни места бяха запазени. Бяхме една от първите страни, които въведоха мярката и резултатите до момента показват, че тя работи отлично. Паралелно с това за най-засегнатите от кризата сектори "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм" трансформирахме мярката на 80/20, вследствие на което над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв. Български малки и микро фирми получиха безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн.лв. Ако мерките на правителството не действаха, безработицата щеше да е 14%, а сега тя е на ниво - 7,5%”, посочи Борисов. 


Припомняме обаче, че още в началото, когато мярката бе въведена, редица представители на малкия бизнес посочиха, че от помощта ще се възползват само големи фирми и предприятия. Стана ясно още, че от “финансовата инжекция” са се възползвали предимно близки до властта компании. 


Припомняме още, че туристическия бранш няколко пъти е излизал на протести. 


Само за справка - Испания, която е една от най-тежко засегнатите от епидемията държави също прилага икономически мерки и то още на 19 март. 


Справка на ФрогНюз в сайта на правителството в Испания показва, че кабинетът е решил да въведе икономически мерки в различни сектори - здраве, образователна система, директни помощи към домакинствата, както и подпомагане на бизнеса. 


За компаниите е взето решение за облекчаване на данъчните плащания, като е въведена гъвкавост за период от шест месеца при поискване с по-ниски лихвени проценти. 


Чрез Официалния кредитен институт се одобрява конкретна линия за финансиране в размер на 400 милиона евро за задоволяване на нуждите от ликвидност на компаниите и самостоятелно заетите лица в туристическия сектор, както и свързаните с тях дейности, засегнати от настоящата ситуация.


Това позволява на компаниите, които са получили заеми от Генералния секретариат на промишлеността и малките и средни предприятия, да могат да отложат изплащането. Бонусите за социално осигуряване се удължават за прекъснати фиксирани договори, които се изпълняват между месеците февруари и юни в секторите на туризма, търговията и хотелиерството, свързани с туризма.


Относно безработицата, Борисов също заяви, че благодарение на мерките срещу коронавируса са повлияли на безработицата у нас, като към днешна дата цифрите показват, че тя е 7.5%. Тя обаче е започнала да намалява още миналата година, а данни на Евростат показват, че това е политика на цяла Европа. 


Чехия, Полша и Холандия са отчели най-ниско ниво на безработица от съответно 2%, 2,9% и 3% - иначе казано повече от два пъти спрямо България. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4815 |24.09.2020 Майките от ”Системата ни убива” търсят палатка, която да опънат под прозорците на Борисов през зимата . 22| 9161 |23.09.2020 Проф. Св. Ставрев: Борисов не подава оставка от страх, няма за какво да преговаря с Радев . 40| 5900 |23.09.2020 Борисов: Ето, Радев да дойде и да види как се строи в “провалената” държава . 21| 17299 |23.09.2020 Диригентът Йордан Камджалов: Премиерът Борисов е съсипан и ще си тръгне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads