Реклама / Ads
0| 4939 |24.04.2010 НОВИНИ

Борисов: Няма да ни наказват за бюджетния дефицит

.
Бойко Борисов
Според премиера Бойко Борисов България е сред най-добрите в Европа, тъй като има други страни с много по-голям дефицит.
 

"Няма да има наказание за България заради бюджетния дефицит. Никога не е имало наказания по тази тема, няма да има и за нас", категоричен бе премиерът Бойко Борисов днес във Варна, където е във връзка с церемонията по предаване на собствеността на Сдружени спортни клубове „Черно море“. Борисов уточни, че правителството е уведомило ЕК за завареното положение от предишните управляващи и самият Жан-Клод Юнкер е заявил, че България е пример за подражание.

Премиерът сподели, че на този етап правителството е предприело стъпки за финансова децентрализация в страната, като даде положителен пример с решението на Министерския съвет да се премахне ДДС за всички операции, които се правят по европейските фондове. "Ако примерно една малка община е направила проект за 10 милиона лева, тя трябва да внесе 2 милиона ДДС и тъй като ги няма, не усвоява парите", обясни Борисов, според който сега с отпадането на ДДС всички пари би трябвало да влязат в общините. „Ако е кадърен кметът, ние няма да го пипаме“, каза още премиерът.

Относно предложението на бизнеса за данъчна амнистия върху неплатени данъци за пари, спечелени по честен начин, премиерът сподели, че въобще не е сигурен доколко такава стъпка ще бъде справедлива спрямо останалите данъкоплатци."Рискуваме да залитнем в друга посока, което не е добре", каза Борисов.

Според Борисов в момента работата на синдикатите е да планират протести заради подготвяните нови правила за възнагражденията на държавните служители. "Тройната коалиция е назначавала 30-40% повече хора, щатовете са разширявани, така че моите уважения към синдикатите, но ние трябва да гарантираме оцеляването на държавата", категоричен бе Борисов.

Премиерът заминава на двудневно посещение в Сирия. В програмата са предвидени срещи на Борисов с президента и с премиера на Сирия Башар ал Асад и Мохамед Наджи ал Отари. В рамките на визитата ще бъдат подписани и двустранни споразумения в областта на икономиката, финансите и транспорта.

Ще се състои и бизнес форум с представители на България и на Сирия. В правителствената делегация са включени вицепремиерът и министърът на финансите Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Дипломатическите отношения между двете държави датират от 1954 година. В последните 10 години се забелязва чувствително активизиране. През 2009 година делът на Сирия в общия стокообмен на България с арабските страни е 19.5%.

Подписването на споразумението за асоцииране на Сирия към Европейския съюз ще доведе до постепенно отпадане на всички забрани за внос, което ще означава, че български изделия ще получат достъп до сирийския пазар, коментира икономическото ни министерство.

В България са регистрирани над 3700 фирми със сирийско участие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5364 |23.04.2010 Наказват "болни", които прецакват държавата . 0| 4747 |22.04.2010 Наказват лекари за фалшиви болнични? . 47| 7173 |20.04.2010 Б. Борисов: Пари няма, кураж - бол! . 27| 4967 |16.04.2010 Борисов: За съжаление съм повече прокурор и полицай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads