Реклама / Ads
13| 6334 |20.07.2019 НОВИНИ

Нинова захапа Борисов за подкрепата му за Кьовеши за европейски главен прокурор

.
Корнелия Нинова и Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира темата, като се заяде с Борисов, че ”тича пред вятъра”.
 

Това твърди bTV, позовавайки се на правителствената пресслужба.

"Кьовеши има нашата подкрепа за поста, просто при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително, както обикновено правят от опозицията", посочва Борисов. България е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя фаворит, посочва изданието.

 

В профила си във Фейсбук Корнелия Нинова също пожела успех на Кьовеши, но разкритикува Борисова с думите:  "Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента - ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат - тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията,г-н премиер. Време ви е за притеснения. Изразявам личното си мнение - подкрепях я и преди, и сега. Отнесох много критика за тази позиция и от свои, и от други, но продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая й успех!"

 

Кьовеши е основният фаворит за поста и то въпреки волята на правителството в родната ѝ страна. Тя е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция, а в момента е подсъдима в страната си с обвинения за злоупотреба с власт.

 

Конкурент на румънката за поста е французинът Жан-Франсоа Бонер. Румънски медии съобщиха, че френския президент Еманьоел Макрон е потвърдил пред румънския си колега, че ще бъде оттеглена кандидатурата на Бонер и Париж ще подкрепи Кьовеши.  Двамата кандидати не успяха да съберат категорично мнозинство от стария състав на Европейския парламент. Новите евродепутати и правителствени ръководители имат няколко месеца, за да направят окончателен избор.

 

Европейската прокуратура трябва да заработи през 2020 година. Основната ѝ цел ще бъде да наказва злоупотребите с еврофондове и измами с ДДС.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5060 |19.07.2019 Нинова: ДПС контролира ГЕРБ, Борисов клекна . 33| 8165 |19.07.2019 Борисов няма да уволнява в НАП заради хакера, ЦРУ и Путин минали на пишещи машини . 17| 4398 |19.07.2019 Борисов инспектира морето, управлява катер . 4| 4551 |19.07.2019 Нинова: Премиерът да дойде в парламента и да обясни за плащането на Ф-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads