Реклама / Ads
25| 5160 |14.11.2012 НОВИНИ

И Борисов се обърка по казуса „Марковска”

.
Венета Марковска
Предвид предстоящата церемония по заклеване на конституционните съдии в четвъртък, и днес скандалната тема със съдия Венета Марковска не беше подмината от медии и управляващи.
 

Премиерът Бойко Борисов открои като основна грешка в поведението на съдийката Венета Марковска факта, че дала „няколко различни оправдания по случая и всички ние се объркахме”, съобщава bTV. Според премиера дори Марковска официално да поеме поста в Конституционния съд, винаги ще се говори за случващото се сега. Това той казал и на самата нея в разговора, при който я помолил да се оттегли от новоизбраната съдебна длъжност.

„Марковска е съдия със стаж от 38 години и не мога да й давам съвет, тя може сама да защити името си. Не сме информирани за решението й, защото това е неин личен избор. Това е морален акт от нейна страна”, коментира министър-председателят в МС в присъствието на британския посланик Джонатан Алън.

Височайшият гост, който бе поканен на представянето на новия сайт на Агенцията по вписванията, също коментира избора на конституционни съдии от квотата на парламента.

„Има прозрачност при избирането на висши съдии и това е важна стъпка към създаване на доверие в българите. Сигурен съм, че ако има сериозни обвинения, ще има сериозно разследване”, заяви британският дипломат. Премиерът благодари на посланика за високата оценка по избора на висши магистрати и не пропусна да отбележи за сетен път, че ГЕРБ отговарят само за своя кандидат за КС от парламентарната квота - Анастас Анастасов.

По-рано бившият председател на Конституционния съд Неделчо Беронов коментира пред bTV, че Народното събрание може да отзове Марковска, ако тя продължава да изпълнява едновременно две държавни длъжности. Трябва да се отбележи, че Висшият съдебен съвет все още не е гласувал освобождаването на Марковска от поста на зам.-председател на Върховния административен съд.
 
"Законът е предвидил, че клетвата се полага в едноседмичен срок от избора. Този законно определен срок не може да бъде нарушен от никой гражданин на България."

Бившият конституционен съдия допълни, че подобен прецедент като казуса "Марковска" досега не е имало.

"Вижте, аз няма да заместя нейната съвест, защото ударението от нея се поставя върху анонимността на информацията, която е дадена. Но аз като всеки българин, който чете вестниците, знам, че в 2010 година, само преди две години, имаше журналистическо разследване за същите обстоятелства и те бяха изнесени в пресата. Значи, те са известни, вече са обнародвани, вече са четени от гражданите, а после са преповторени само може би анонимно", заяви той.

"Много хора й го казаха, че е морално да се оттегли. Трябва да се поставят интересите не само на личността, но и на държавата", заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7269 |14.11.2012 Бойко Борисов да не е Светия дух? . 6| 6709 |14.11.2012 Борисов: Ще плащаме да не пропуснем и една звезда . 27| 4885 |13.11.2012 ДПС щели да показват жълт картон на кабинета Борисов . 17| 8332 |13.11.2012 Борисов: От преговорите зависи дали ще присъствам на І копка на "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads