Реклама / Ads
39| 5352 |06.05.2011 НОВИНИ

Борисов обеща още една магистрала

.
Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов заяви: „В този прекрасен край, като няма магистрали на никой не му се пътува,а и рискът е голям да се утрепе”. Повод за това стана посещението му в Тервел за празника на града. Премиерът обеща, че в следващите няколко години подобрената инфраструктура ще свърже добруджанския край с останалите райони в страната.
 

Жителите на Тервел посрещнаха премиера с аплодисменти, огромна радост и вълнение. Няколко деца му подариха букети пролетни цветя. Борисов инспектира масите, подготвени за празничния курбан, и се отправи към новооткрития храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“.

След като разгледа църквата, министър-председателят поздрави събралите се пред нея хора за днешния Гергьовден и им пожела традиционното българско „живот и здраве”, като обеща, че оттук нататък в страната ни ще започне броенето на православните храмове, построени сега, като този в Тервел е първият.

Борисов коментира причината досега в този район да не е стъпвал премиер – лошата инфраструктура, положение, което в бъдеще ще бъде поправено, за да се привлекат инвеститори и младите хора да не отиват в големите градове.

Заедно с Борисов в Тервел е и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той донесе със себе си подарък за новата църква – икона на Светите братя Кирил и Методи. В началото на градежа на църквата той е подарил още две икони – на Свети Тервел Цар Български и Свети Цар Борис Кръстител. Подаръкът от премиера ще бъде свещена утвар и одежди за църковнослужителите, бе съобщено официално пред събралите си миряни пред църквата.

“Храмът в Тервел ще бъде едно духовно огнище за християните в града. Дано той да бъде пресвет и да пребъде във вековете”, пожела Димитров. Той заяви, че досега е участвал в строителството на 30 храма и знае колко е трудно подобно начинание. Историкът отбеляза, че тервелчани са постигнали много, защото на този етап църквата наполовина вече е изографисана, а иконостасът е изцяло завършен. „Във вярата човек намира упование, а спасението е в нашите ръце”, каза Божидар Димитров.

Той подчерта заслугата на местните хора за построяването на храма, на държавата и специално на премиера Бойко Борисов. „Храмът е голям над 300 кв. м, с две кубета и струва около 1,1 милиона лева, от които 700 хиляди осигури общината. Тогава станах министър и отговарях за вероизповеданията. Когато си правех своите планове, предложих на премиера Бойко
Борисов да подпомогнем целево десет големи изграждащи се храма в България”, каза още той. Храмът в Тервел е попаднал сред тях.

„Държавата трябва да отпусне 250 хил. лв. на траншове от бюджета на Дирекция по вероизповедания. Последните 50 хил. лв., бяха с постановление от края на декември 2010 г., с които правителството целево подпомогна изграждането на седем от храмовете, които са вече на финалния етап”, допълни Димитров.

„Тервел е малък български град в Добруджа, в смесен район с християнско и мюсюлманско население, което е приблизително по равно. Преди 5 години кметът на града Живко Георгиев започна строителството на първия голям храм в Североизточна България от дълго време” обясни директорът на НИМ. Тогава кметът се е свързал с него. „Беше решено храмът да се казва „Св. Георги Победоносец” в памет на Конната дивизия на генерал Иван Колев, която именно край Тервел през 1916 г. е разгромила Руско-румънската армия. Св. Георги Победоносец е покровител на българското войнство и специално на българската конна войска”, допълни Божидар Димитров.

Войската, спечелила сражението в Тервел през 1916 г., е Първа конна дивизия, командвана от ген. Иван Колев, бесарабски българин. „В знаменито и, за съжаление, днес забравено сражение, българите с чудеса от храброст побеждават самата Казашка конница. Българските воини са се сражавали за освобождението на Добруджа, трагично отнета три години по-рано по време на Междусъюзническата война, като решителното сражение е било именно там”, допълни още той.

Божидар Димитров каза, че в момента в страната се строят около 300 храма – 280 православни и 22 джамии. Миналата година в страната са построени 200 храма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 10244 |05.05.2011 Борисов отсече: Няма да сме оазис за арабски бежанци! . 12| 6288 |04.05.2011 Борисов: Участваме в "Евро+", влизаме в Еврозоната . 116| 5514 |04.05.2011 Костов: Борисов е изборният шанс на ГЕРБ . 54| 6442 |30.04.2011 И. Йотова: Срива се рейтингът на Борисов; БСП има шанс за победа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads