Реклама / Ads
3| 3789 |25.02.2019 НОВИНИ

Борисов обеща ”първа копка” на газовата връзка с Гърция през юни

.
Шарм Ел-Шейх
Компании от Саудитска Арабия, Германия и Италия ще бъдат поканени за участие в конкурса за строежа на газовия хъб ”Балкан”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Шарм Ел-Шейх.
 

По време на срещите му с представители на Саудитска Арабия стана ясно, че страната проявява интерес към проекта. "Искаме да привлечем колкото се може повече компании - големи, мощни с огромен опит. Техните компании правят по 40-50 км газопроводи на ден", обясни Борисов. Изграждането на газовия хъб е ключово изискване на Европейската комисия към страната ни. Само така Брюксел ще допусне строителството на разклонението на "Турски поток" през българска територия.

 

Друг важен проект е интерконекторът с Гърция. Според Бойко Борисов "първата копка" следва да бъде направена през месец юни. Досега са обявени обществени поръчки за самото строителство, както и за доставката на тръбите. Търговете са в заключителна фаза. Изграждането е оценено на 185 млн. евро, а до финалната права бяха допуснати пет консорциума - в някои от тях участват големите български компании "Глaвбoлгapcтpoй", "Джи Пи Груп" и "Tpeйc Гpyп Xoлд".

 

За проекта има и одобрена от Европейската комисия схема за финансиране.Общата стойност е почти 470 млн. лева. В края на миналата година с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лв. за изграждането на газовата връзка между България и Гърция. Остатъкът от необходимата сума ще бъде събран чрез пряко дялово участие в размер на 46 млн. евро от акционерите на съвместното българо-гръцко дружество "Ай Си Джи Би" чрез вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване и заем от 110 млн. евро, предоставен на Българския енергиен холдинг от Европейската инвестиционна банка.

 

Интерконекторът е проектиран за транспортиране на 3 млрд. куб. м природен газ годишно, като на един по-късен етап капацитетът му може да се увеличи до 5 млрд. куб. м и да се създаде възможност за обратен пренос от България към Гърция. По него следва да се доставя газ от Азербайджан, но е възможно да бъде пускано малко количество американски втечнен газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4094 |24.02.2019 Борисов се срещна с емира на Кувейт . 20| 4710 |24.02.2019 Борисов в Египет: Страната ни води прагматична и балансирана политика . 5| 4166 |24.02.2019 Борисов пристигна в Шарм Ел-Шейх . 11| 4141 |23.02.2019 Борисов отива на срещата на върха ЕС – Лига на арабските държави в Египет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads