Реклама / Ads
36| 6284 |10.02.2012 НОВИНИ

Борисов: И “Огледалото” в Кърджали е връх на нахалството

.
Бойко Борисов
„Как е открито "Водното огледало"като не е готово, не е платено и няма акт? Как е правено? Те са искали да ни ограбят да не може ние да го открием. Ние ще го открием пак!". Това заявява премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет на 8 февруари.
 

 

От публикуваната стенограма става ясно, че „с изключително нежелание" правителството е приело точката за изплащане на около 24 млн. лв. за т.нар. „Водно огледало" в Кърджали.

 

„За небезизвестното „Водно огледало", или - „Укрепване на бреговете на Арда", дължимата към настоящия момент сума е 23 918 000 лева, но тъй като тя е дължима от 2009 г. към днешна дата има натрупани значителен размер лихви, които се трупат съгласно Закона за задълженията и договорите и те са дължими. Към днешния момент с лихвите общата дължима сума е 29 917 580 лева", казва Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

 

„Постановлението касае само сумата на главницата. Остава лихвата, за която в предложението за постановление е предвидено министърът на финансите и министърът на регионалното развитие и благоустройството да проведат преговори с изпълнителя, за да може да намалим размера на тази лихва, ако това е възможно, и ще трябва допълнителен проект на постановление за дължимата лихва", обяснява Павлова.

 

Премиерът Бойко Борисов неколкократно пита министрите дали е правено официално откриване на този обект и как е направено, след като не е готово.

 

„Как като не е готово, не е платено и няма акт? Как е правено? Те са искали да ни ограбят да не може ние да го открием. Ние ще го открием пак", казва Борисов, а министър Лиляна Павлова отговаря, че обектът има само Акт 15. „Следващите месеци ще можем да го въведем в експлоатация официално, когато имаме Акт 16", обяснява тя.

 

„Като жител на Кърджали, аз бях, когато се открива. Правено е официално откриване с публични изяви. За съжаление, и културата днес, знаете много добре, че проекти, които са правени, са полуфабрикати, които ние днес дофинансираме от бюджетите си, независимо, че имаме кризисни, дори антикризисни бюджети. Така че, това е направено за пиар, но официално не е приет обектът", казва Вежди Рашидов, министър на културата.

 

Според министър Лиляна Павлова - тепърва ще трябва да се изплащат и лихвите, а те се трупат всеки ден. „Около 80 милиона. От осем на 80 милиона горе-долу", е сумата за „Водното огледало" според Лиляна Павлова.

 

Министър Ивайло Московски казва: „То и Дунав мост е така. За да ни е гадно на нас, много ясно".

 

„То че ни е гадно, ни е гадно, но са много пари. Ако не се договорят и за лихвите, са 30 милиона. Това са много пари. 30 милиона е бюджетът на Министерство на физическото възпитание и спорта за една година", заявява премиерът Борисов.

 

„Това се казва мултипликатор на разходите, господин премиер. Плащаш един милион, построяваш нещо за петстотин милиона и някой друг плаща 499 милиона", казва министър Трайчо Трайков.

 

„Така беше за „Цанков камък", ти може би това имаш предвид? И „Дунав мост", и „Люлин", и кое ли не още", казва премиерът Бойко Борисов.

 

"Това е връх на нахалството", казва в заключение премиерът Борисов при приемането на точката.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 5891 |10.02.2012 Б. Борисов: Продължаваме да отстояваме националните си приоритети . 124| 9979 |08.02.2012 Б. Борисов: Като ида да бутна язовирите, който първи изписка, ще разберем на кого са . 118| 5720 |07.02.2012 Б. Борисов: ГЕРБ дарява 1 млн на хората от Бисер . 113| 9094 |07.02.2012 Б. Борисов: След тази трагедия много бързо ще взема решение за язовирите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads