Реклама / Ads
37| 5251 |23.09.2019 НОВИНИ

Борисов на Панаира с руския посланик, на Базиликата - с ”Америка за България”

.
Бойко Борисов и руския посланик
България върви уверено към чакалнята на еврозоната, заяви премиерът Бойко Борисов в Пловдив на откриването на 75-ия Международен технически панаир. Страна-партньор на изложението тази година е Русия.
 

При откриването министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата с посланика на Русия у нас Анатолий Макаров и Наталия Бачарова, заместник-министър на науката и образованието на Руската федерация. Припомняме ви, че преди седмица Соломон Паси посъветва посланикът да бъде изгонен заради шпионаж.

 

Досега бях с "Америка за България", а сега с руския посланик - ще ги объркаме пак, - пошегува се Борисов.

 

В изложението участват близо 600 фирми от 34 държави, 40 на сто са български компании. В приветствието си при откриването премиерът Бойко Борисов каза, че държавата прави нужното за развитието на икономиката:

Ръстът на икономиката е 3,5 процента, всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на България. Уверено вървим към чакалнята на еврозоната. Откриват се нови и нови работни места, и то високотехнологични. 

 

Заместник-министърът на науката и образованието на Руската федерация Наталия Бачарова припомни, че тази година се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Радваме се на разширяването на сътрудничеството ни в областта на науката и образованието, отбеляза тя:

 

Русия е заинтересована от мащабното развитие на сътрудничеството в областта на хуманитарните науки и иновациите с България. Последното е особено важно за нас в този момент, когато е необходимо да се съсредоточим върху важните, големи и взаимоизгодни икономически проекти, съобщи БНР.

 

На панаира Русия представя разработки на повече от 50 организации-университети и научно-изследователски институти в областта на роботизираното производство, изкуствения интелект, енергетиката, транспорта и космическите технологии. 

 

По-рано при инспекция на реставрацията на Епископската базилика, финансирана от фондация "Америка за България", Бойко Борисов се срещна с нейната председателка Нанси Шилър. Двамата разгледаха какво е направено досега и как ще изглежда базиликата, когато проектът бъде завършен.

 

„Ние сме древен народ с хилядолетна история. Но, за съжаление, не ни познават от най-добрата ни страна. В Америка, ако питате, ще кажат: стреляли по папата”.

Борисов припомни, че критиците му много говорели как били дадени 2 млрд. лв. за американски изтребители F-16, но отношенията със САЩ били свързани не само с военното сътрудничество, но и с културата. 

"С тях правим и неща, които ми харесват - археология, култура.  Милиони са наляти от "Америка за България" в такива проекти", каза премиерът и подчерта, че Пловдив е един от малкото "живи градове, легнал върху такава история и археология".

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4436 |23.09.2019 Борисов за Голямата базилика в Пловдив: Това е голямо богатство . 9| 4407 |22.09.2019 Бойко Борисов поздрави българите за Деня на независимостта . 71| 22943 |21.09.2019 Елена Гунчева: Цецку с първи изстрел срещу ГЕРБ и Борисов . 4| 4648 |20.09.2019 Борисов разговаря с гръцкия министър по миграционната политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads