Реклама / Ads
127| 7267 |23.03.2012 НОВИНИ

Борисов отсвири Трайков, поставял капани на правителството

.
В поставяне на капани пред правителството, умишлено спиране на проекти и говорене на глупости бе обвинен бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков от премиера Бойко Борисов.
 

 

Атаката на Борисов срещу Трайков, който бе отстранен миналата седмица от кабинета с формалния мотив провал на бизнес форума в Катар, но и защото се бавело развитието но икономиката и енергийните проекта, идва ден след като вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков съобщи, че на Трайков ще бъде предложено да продължи да работи за правителството. Като какъв трябваше да стане ясно до дни, но премиерът изпревари събитията като заяви пред журналисти в парламента, че се отказал да прави Трайков свой съветник, защото вече му нямал доверие и му бил отмилял.

 

Според неофициална информация на Mediapool обаче Трайков не е имал намерение да приема каквата и да е длъжност в правителството на ГЕРБ.

 

"Имах намерение да продължа да работя с Трайчо Трайков, но ако не чуя от него истината, ако лично не махне капаните пред новия министър, значи действително ще съжаля и за времето, когато съм работил с него, за огромното доверие, което съм му дал в тези близо три години - абсолютно да решава всичко в това министерство и да кадрува в него както си пожелае", обясни Борисов в петък.

 

"Когато някой ми отмилее, когато не мога да работя с него - нямам му доверие. Точната дума е нямам му доверие”, каза още той.

 

"Давам му шанс да излезе и да обясни защо наговори такива глупости. Говори за неща, които той не е успял да свърши и знае, че те не могат да станат. Не може да излезеш и да кажеш - над 8% възвръщаемост (за газопровода "Южен поток – бел. ред), като това първо всеки, който разбира от международни договори знае, че е 8%, над 8% е свръхвъзвръщаемост. И то в момент, когато си отишъл да се пазариш за намаляване на цената на газа, след като вече си съобщил там преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта "Бургас – Александрополис", на какъв шанс се надяваш да ти намалят цената на газа и кой би го сторил”, разлюти се премиерът.

 

"С доминиращата роля на избраните от квотата на ГЕРБ в Комисията за защита на конкуренцията, беше направено нещо немислимо досега – да се заговори за картел - там са и ОМВ, и "Ромпетрол", и "Петрол". Откъде - накъде - ще се говори само за една фирма? Откъде - накъде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие на България? Като излязат 6000 души на улицата, какво става?”, продължи в типичния си стил министър-председателят.

 

"Тръба, която е новоизграждаща се – "Южен поток", в един момент казваш - нека една малка част от цялата отсечка да бъде само българска. От другата страна казват – значи ти отсега се готвиш да сложиш два крана и да направиш украинската криза след време. Задавам контра въпрос – ако е така, защо не изграждаме 100% цялата тръба и ние да сме си инвеститори? Защото нямаме пари, веднага дефицитът отива някъде. И затова още предишното правителство подписа договор 50 на 50. Ние го потвърдихме. С една дума, ние защитаваме нашия интерес с 50% инвестиция да получаваме 50% от таксите", продължи с обясненията по проекта за строеж на газопровода Борисов.

 

"Някой умишлено започва да спира и последния проект, за да скочи цената на газа. В същото време е допуснато да не е в микса добивания в България газ от една друга фирма. Изведнъж той излиза и казва "Белене”, като прекрасно знае, че аз съм го пратил в Москва да каже на Шматко, че няма да строим "Белене” по този начин. Откъде накъде ще създава такова впечатление в общественото пространство”, възмути се Борисов.

 

"Възнамерявах да оставя Трайков при мен съветник, за да довършим част от нещата, за които има компетентност да ги прави. Повтарям – с капана, който заложи на Делян Добрев, ако не излезе и не обясни тези неща, за да освободи възможността на новия министър да работи спокойно; ако съответно не обясни, че лично аз, лично аз съм взел лиценза на „Лукойл” чрез митниците (той е присъствал на всички разговори), ще считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството", продължи гневно Борисов.

 

"И когато аз реша да сменям министри и по някакъв начин е станал несъвместим с моето усещане, изпратих Дянков да каже на Александър Цветков, на Трайков Цветанов да му каже - в ролята на вицепремиери”, обясни още премиерът защо не е поискал лично оставката на Трайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 136| 6350 |21.03.2012 Борисов: Като гледам Кюстендил, ми се свива сърцето . 60| 6871 |21.03.2012 Сини и червени против рокадите в кабинета "Борисов" . 16| 5718 |21.03.2012 Борисов: Ускоряваме газовата връзка с Турция . 66| 6551 |20.03.2012 Борисов в Турция: Мархаба, аскер!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads