Реклама / Ads
44| 4986 |08.12.2009 НОВИНИ

Борисов и Първанов дистанционно стиснаха ръце за енергийната стратегия

.
Първанов и Борисов Източник: Вяра Йовева
Готов съм да съдействам на правителството за реализиране на българо-руските енергийни проекти обяви президентът Георги Първанов. Ситуация на световния енергиен пазар е много динамична. В условията на енергийна криза тези проекти са много важни не само за България, но и за гарантиране на енергийната сигурност в региона”, увери Георги Първанов.
 
Според него енергийните проекти са възможният изход от кризата за стимулиране развитието на икономиката, за осигуряването на по-голяма заетост и нови работни места. „Надявам се да се погледне на тези проекти като на национални. Не поставям под съмнение тяхното изпълнение и се надявам това да стане без ултиматуми”, подчерта държавният глава при откриването на нова зала на реплика на Панагюрското съкровище.

Днес по-рано пък Бойко Борисов  пръв подаде ръка на Първанов и обяви на започнала кръгла маса с бизнеса, че правителството ще съгласува с президента позициите за енергийните проекти на България.

„Имаме няколко много добри енергийни проекта, но се оказа, че ние нямаме обща енергийна стратегия”, обясни премиерът.
По много теми е говорено, на много места са подписвани договори, на много места не са чути местните власти и са издавани разнопосочни сигнали, подчерта той.

Министър -председателят съобщи, че тази сутрин за първи път е свикал консултативен съвет по енергетика. И допълни, че днес общите позиции, изложени по време на съвета, ще бъдат съгласувани с президента. На заседанието преди обед е присъствал представител на държавния глава, уточни премиерът. Борисов припомни, че първият сериозен сблъсък между новото правителство на ГЕРБ и президента е бил именно в енергийната сфера. Но ако сега Първанов е съгласен, България ще има обща стратегия по енергийните проекти, обеща министър-председателят.

Бойко Борисов подчерта, че ако Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не издаде Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за това, че проектът “Бургас-Александруполис” е законен и отговаря на стандартите в страната, той на практика е неизгоден за България. Той обясни, че в момента проектът е в екоминистерството и се очаква оценката да бъде готова в рамките на 18 месеца. За тази цел са привлечени още двама експерти в консултациите по проекта. Единият от тях е Иван Иванов от Бургас, който, по думите на Борисов, се ползва с обществено одобрение като експерт и е участвал в предишни консултации.

Премиерът изрази съжаление, че при предишни преговори е имало становища, много по-изгодни за България, но след това те са променяни. В отговор на въпрос дали има клауза в договора за петролопровода, която да позволява развалянето на договора, Борисов заяви, че клаузи няма, защото документът е подписан между България, Гърция и Русия чрез фирмите, които те са изпратили. Попитан дали ще се породи проблем от факта, че страната не е плащала вноските в проектната компания, премиерът отговори, че в момента България няма пари да плати на майките с деца и им плаща ден за ден. За проектната компания ще платим, когато имаме, заяви Борисов.

Бойко Борисов уточни, че според информация на Външно министерство, за да бъде публикуван договорът в сайта на Министерския съвет е необходимо да се изпрати нота до Русия и Гърция с искане за съгласие. Той добави, че в четвъртък започва заседание на българо-руска междуправителствена комисия в София, на което България ще отправи запитване по този въпрос и при положителен отговор документът ще бъде публикуван.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5118 |08.12.2009 Ченгето, заплашвало Бойко Борисов, остава на свобода . 27| 5099 |07.12.2009 Борисов с поредната забранена дума . 14| 4965 |07.12.2009 Янев готви безсрочни протести след среща с Борисов . 8| 4981 |04.12.2009 Борисов с ултиматум към Македония за ЕС и НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads