Реклама / Ads
94| 6313 |31.05.2011 НОВИНИ

Борисов пети, ГЕРБ запазва 2/3 от избирателите

.
За последните два месеца Бойко Борисов губи 6% одобрение. Изпреварват го Кристалина Георгиева, Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и Йорданка Фандъкова. През последната година одобряващите работата на премиера са намалели с 14%, но подкрепящите го остават повече от критично настроените към Борисов (51%:39%).
 

Това сочат данните от проведено от НЦИОМ Национално представително проучване за периода 12-19 май 2011 г. При него са реализирани 1 000 интервюта в цялата страна.

Отношението на българите към работата на парламента и правителството не търпи промени за последните два месеца. Негативните оценки за свършеното от тези две институции продължават да вземат връх над позитивните.

След двегодишното управление ГЕРБ запазва две трети от избирателите си. Кабинетът на Борисов получава одобрението на една трета от пълнолетните българи, най-често от хора на възраст до 50 години, от респонденти със средно и по-високо образование, както и от жители на областните центрове и на малките градове.

68% от привържениците на ПП ГЕРБ одобряват работата на правителството. Сред привържениците на останалите партии негативните оценки вземат връх, като най-критични към кабинета са социалистите, 80% от които не одобряват работата му.

Народното събрание получава сравнително добри оценки за работата си сред младите и образовани българи, както и сред жителите на столицата и на големите градове. Но дори и сред симпатизантите на ГЕРБ критичните нагласи към парламента вземат връх над одобрението.

Прокуратурата и съдът продължават да губят доверие и през месец май. Прокуратурата е одобрявана от 5% по-малко българи през май в сравнение с март, а съда - от 4% по-малко. Особено изразителни са негативните нагласи към съда сред столичаните, три четвърти от които не одобряват работата на магистратите. Съдът е еднакво критично възприемана институция както от привържениците на ГЕРБ, така и от симпатизантите на БСП, на Атака и на Синята коалиция.

Одобрението към работата на прокуратурата в момента е четири пъти по-ниско от неодобрението (15%:57%). Най-критични са образованите българи, симпатизантите на Атака (85% от тях) и на Коалиция за България (62% от тях).

45% от българите одобряват нашата полиция. Според проучване на Националния център за изследване на общественото мнение /НЦИОМ/ тя продължава да бъде сред най-харесваните институция и през май 2011 г. Има и тенденция към намаляване на броя на хората, които мислят така- с 4% за последните два месеца.

От органите на реда са доволни най-вече младите, образованите и заможните българи, но също така и безработните, поясняват от НЦИОМ. В градовете- областни центрове и в селата по-често се дават добри оценки за работата на полицията, отколкото в столицата и в малките градове.

Одобрението за армията макар и минимално, нараства през последните месеци - с 2%. Армията е одобрявана в приблизително еднаква степен от различните обществени прослойки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5268 |31.05.2011 Борисов президент? Защо не премиер в още един мандат . 11| 5695 |30.05.2011 ГЕРБери не искат да стават дупнишки кметове . 47| 5291 |30.05.2011 Щит над цяла България поиска Борисов . 8| 5431 |29.05.2011 Има изборни инженери в ГЕРБ, които мечтаят за избори 3 в 1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads