Реклама / Ads
2| 7166 |13.06.2017 НОВИНИ

Борисов с почести в Анкара официално, на килимчето - неофициално

.
Борисов и Ердоган Източник: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов днес, навръх рождения си ден, е на официално посещение в Турция. Визитата е по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм. Той се обадил по телефона на Борисов и пожелал да се видят.
 
Това съобщи самият български премиер миналата седмица по време на официалното си посещение в Берлин при канцлера Ангела Меркел. Борисов се похвали тогава, че от него се очаквало да помогне в комуникацията между Брюксел и Турция.

Програмата на министър-председателя се уточняваше до последния момент. Последно той ще бъде приет в 15,30 ч. и от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Веднага след визитата при държавния глава на Турция Борисов ще проведе разговори с премиера Йълдъръм.

"На срещите ще бъдат обсъдени теми от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа. В тях ще участва и председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов", съобщават от правителствената информационна служба. Защо не участва министърът на културата – не става ясно.

В делегацията, водена от Борисов, е включена и вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. В Анкара тя ще проведе среща с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу. Щели да говорят за добросъседството и обстгановката на Балканите.

Това е официалната информация.

 

Неофициалната е по-интересна и важна.


1. Пред президента Ердоган и премиера Йърдъръм Борисов ще трябва да обясни и аргументира срещата си с президента на непризнаваната от Турция държава Иракски Кюрдистан Масуд Барзани в София. Разговорите бяха крити, но депутатът от БСП Елена Йончева ги освети. Освен това стана ясно от изказване на съветника на Барзани, че в София е обсъждана военна помощ от България за кюрдските воени формирования.

 

2. Борисов ще обяснява също и за скандала с над 200 тона гранати с произход България, които са получени от кюрдските Сили за защита на народа (YPG) в Северна Сирия. Това съобщи Центърът за близкоизточни изследвания. Оръжията са изпратени от ВМЗ-Сопот със самолети от летище Бургас през месец март тази година. Въпреки че като краен получател е посочено Министерството на отбраната на Ирак, проверка усатновила, че иракското военно министерство няма подписан договор с ВМЗ-Сопот за тези гранати и не е плащало за тях, твърди източник от Министерството на отбраната в Багдад.

Как тези 200 тона оръжия са се озовали от Бургас в Ербил (столицата на Иракски Кюрдистан, който Ирак не признава), а оттам – в Северна Сирия при кюрдските бойци и кой е платил за тях? Турските домакини ще очакват отговор от българския премиер.

 

3. На 31 март т.г. външният министър на Турция Чавушоглу позвъни на своя колега в България Ради Найденов и му заяви категорично, че Анкара няма да позволи да се повтори инцидентът с турски журалисти, които били спрени и недопуснати на територията на България от българските граничари. Това било драстично нарушение на международните правила и закони.

Чавушоглу също така няколкократно напомня в свои изказвания, че акциите и поведението на националистите в българското правителство не способстват за развитие на добрите отношения между двете страни.

 

4. Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и ДПС ще са също сред неназованите теми, които се обсъждат в Анкара. Контрабандата на цигари от Булгартабак вече е ограничена, но турските власти все още очакват съдействие от българските по разследването на финансирането на терористични организации с пари от тази контрабанда.

Отговорите на тези четири точки, според дипломатически източници, ще бъдат решаващи за запазване на българо-турските отношения в руслото на добрия тон.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6108 |13.06.2017 Борисов при Ердоган в двореца му в Анкара . 5| 10354 |12.06.2017 Ген. Атанасов: Борисов и Доган са заедно . 0| 6557 |10.06.2017 С военни почести изпращат загиналият пилот . 8| 9140 |10.06.2017 Нинова към Борисов: На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads