Реклама / Ads
9| 5115 |24.11.2012 НОВИНИ

Борисов поиска повече пари за АЕЦ „Козлодуй”

.
С около 75 млн. евро по-голяма ще е компенсацията, която ще получи страната ни за извеждането от експлоатация на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”.
 
Това заяви вчера в Брюксел премиерът Бойко Борисов, който преговаря за финансовата рамка 2014-2020 с останалите лидери на държавите от ЕС. Така усилията да получим повече пари като обезщетение дадоха резултат броени дни, след като ни бе отправена последната оферта за 185 млн. евро, пише "Монитор". В крайна сметка за спрените мощности България ще получи 260 млн. евро.

„Конфликтите са огромни между отделните държави, когато стане дума за пари. Едни искат големи съкращения, други – по-големи плащания. Казали сме си нашите претенции – за повече пари и удължаване на срока за извеждането на ядрените ни реактори от експлоатация, за земеделието и за кохезия. Надявам се, че България ще получи повече пари”, обясни още Борисов след срещата си с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Премиерът посочи, че страната ни започва преговорите от лоши стартови позиции. „На първо място, БВП на България през последните 20 г. е бил нисък, а за съжаление именно на тази база се определят парите, които се получават. Освен това негативи ни носи и фактът, че при предишното правителство бяха спрени всички еврофондове. Едва сега започнахме да усвояваме тези пари така, както останалите държави”, изтъкна Борисов.

Външният министър Николай Младенов, който го придружаваше, пък добави, че целта е да се постигне съгласие по бюджета на ЕС, защото липсата му ще има пряк негативен ефект и върху България. „Нашата позиция е изключително добре обоснована и съм сигурен, че ние ще бъдем една от малкото страни в тази криза без съкращения по отношение на средствата си за кохезионна политика“, каза още Младенов. Според него финансов резерв може да бъде намерен чрез оптимизиране на разходите за европейската администрация и в разсрочване на изпълнението на някои от големите европроекти. „Необходимо е също така преразглеждане на интензитета на помощта спрямо различните региони, така че съкращенията да не се правят за сметка на страните с нисък БВП, които реално имат нужда от по-голяма подкрепа за излизане от кризата”, обобщи дипломат №1.

Борисов изрази надеждата, че страната ни ще получи повече средства през новия период, тъй като в Брюксел ще отчетат, че тя е сред най-дисциплинираните финансово държави и че влага получените пари в проекти, които ще подобрят състоянието на цяла Европа.

Вчера европейските лидери не успяха обаче да се споразумеят по предложения проектобюджет. Очаква се темата да бъде подновена в началото на 2013-а.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4860 |23.11.2012 Борисов се надява на повече пари за България . 12| 5076 |22.11.2012 Борисов чака официална покана от Обама . 58| 7200 |22.11.2012 Кунева настига ДПС, три дами водят на Бойко Борисов . 69| 7702 |22.11.2012 Б. Борисов: Мартин Димитров е патерица на Иван Костов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads