Реклама / Ads
35| 5627 |23.01.2013 НОВИНИ

Борисов показа стенограма от 2008 г. "БСП са неграмотни", заключи той

.
Бойко Борисов
Тогавашният МС взела решение да отпусне 300 млн. лв. от държавния бюджет на БЕХ във връзка с изграждане на нова ядрена централа на площадката в Белене.
 

Премиерът Бойко Борисов направи сравнение, че за 30 милиона лева, колкото днес допълнително отпуска правителството на общините, ще има 19 нови детски градини и 15 ремонтирани. За 300 милиона колко детски градини нови и колко ремонтирани това да бъде пресметнато, обяви премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерски съвет. 

Преди това той представи стенограма от заседание през 2008 г., когато тогавашният МС взима решение да отпусне 300 млн. лв. от държавния бюджет на Българския енергиен холдинг във връзка с изграждане на нова ядрена централа на площадката в Белене. Предложението за отпускане на тези средства е направено от тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров и се базира на това, че така ще се даде ясен знак на кредитните институции за ангажираността на правителството на Република България към проекта, се казва в стенограмата. 

Станишев винаги е казвал, че той няма нищо общо с този проект да се търси шефът на НЕК. Неговият министър му докладва в същата тази зала, каза премиерът. Чрез отпускането на тези пари, ще се ускори финансовото завършване на проекта. Ще се осигури възможност - НЕК да осигури своята част от капитала в предстоящото проектно дружество за реализация на АЕЦ „Белене”, пише в стенограмата. 

НЕК ще е в състояние да запази добрите нива на финансовите си показатели и ще се осигурят средства за финансиране на авансовите плащания на поръчката. В заключение предложението касае осигуряване на финансов ресурс в междинния етап до финансовото приключване на проекта – месец декември 2009 г., каза Борисов.

По време на заседанието Петър Димитров коментирал отсъствието на Сергей Станишев и тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски, заради което не са гласувани 300 млн. лв. от акции в БЕХ за гарантиране на „Белене”. Проблемът, който беше поставен за представяне за тези 300 млн. лв. през Евростат, е последващ проблем, се казва в стенограмата. „Сиреч – те са грамотни. Сега се правят на неграмотни. Те тогава знаят какво причиняват на бюджета и на дефицита, и най-вече извън страната на финансовите институции, когато четат за такива нерегламентирани плащания на такива суми”, каза   Борисов, след като прочете документа.


Министърът на финансите Симеон Дянков на свой ред поясни, че средствата, похарчени през 2008 г., се отразяват в дефицита за 2009 г., по изчисления на Евростат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 95| 4993 |23.01.2013 ЕНП застава зад Борисов; осъжда политизирането на случая Доган . 26| 5052 |23.01.2013 Янев: ДПС показа, че е партия-агресор . 75| 5901 |23.01.2013 Станишев се сърди на водещи, адвокатствали на Борисов . 40| 6584 |22.01.2013 Борисов: Уволнение чака скрилия доклада на RWE

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads