Реклама / Ads
32| 6054 |20.01.2016 НОВИНИ

Борисов: Последните промени във ВСС са провокация срещу държавата

.
Бойко Борисов
"Последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Това пише премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.
 

Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата", допълва той.

Реакцията му идва три часа след като на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) за представляващ органа беше избран Димитър Узунов на мястото на Соня Найденова.

Номинирането на Димитър Узунов днес беше изенандаващо и се случва в разгара на есемес скандала, започнал на 14 януари в съвета. Тогава председателят на ВКС прочете пред колегите си, че е получил препратено съобщение от министър-председателя. Малко след това Борисов пристигна във ВСС, за да се опитва да потушава скандала и да обясни, че не се меси в съдебната власт. В следващите дни за изпращач на есемеса се обяви премиерският съветник Яне Янев, който се оплете в обяснения от кого го е получил и защо е така написан. ВСС пък реши да не се занимава със скандала, а само част от членовете му декларираха, че са готови да покажат разпечатки от телефоните си, а други - не. Бившият правосъден министър Христо Инавов заяви във вторник, че според него Димитър Узунов е изпратил есемеса. Днес Узунов беше избран за лице на ВСС.

"Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма. Нещо повече, считам, че последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата." , продължава коментара си във Фейсбук премиера.  Борисов не визира директно случая с есемесите , но става ясно, че говори за него и коментарите, че случилото се е разкрило връзките на влияние между изпълнителната и съдебната власт.

После коментира и реформата в съдебната власт: "Нужни са действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система. За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт. Това са решения, които са важни за всички, а техният минимум, както вече казах, включва:
- Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата.
- Антикорупционният закон.
- Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване.
- Изменение в наказателния кодекс.
- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма.
Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6133 |19.01.2016 Борисов: Правил съм психологически анализ на Путин и Ердоган . 17| 5212 |15.01.2016 Борисов: СМС-ът ми го препрати мой съветник, не е от член на ВСС . 15| 4717 |13.01.2016 Борисов: Незабавно да се затворят границите за бежанци . 3| 5098 |13.01.2016 Даниел Вълчев: В МВР трябват сериозни промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads