Реклама / Ads
85| 5569 |04.10.2011 НОВИНИ

Борисов поучава ЕС как да излезем от кризата

.
Бойко Борисов
Европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3 %, да направят пенсиите колкото в България и до 1-2 години ще решат проблема. Такава препоръка отправи към Европейския съюз българският министър-председател Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция в Прага с чешкия си колега Петър Нечас.
 

 

Ако ние поискаме да направим пенсиите две хиляди евро, бюджетът ще излезе на червено. А кой не иска да направи пенсиите високи, ние също искаме възрастните хора да пътуват, да живеят добре. Що за популизъм е това на европейските лидери?, попита още Борисов.

 

Премиерът изтъкна, че сега в българския парламент се опитваме да променим Конституцията и да бъде заложен принципа никое правителство да не може да си позволи повече от 3 % дефицит. Това трябва да влезе в обща европейска Конституция и всяко правителство да си промени така Конституцията, категоричен бе Борисов в Прага, цитиран от „Фокус“.

 

Българският премиер подчерта, че на този етап заем от МВФ не ни е нужен, имаме фискален резерв, който прави стабилен лева и еврото.  Борисов отбеляза също, че не е случайно, че „Мудис” ни вдигна кредитния рейтинг.

 

Очакваме до месец и „Стандард енд Пуърс“ да се произнесе по нашето състояние. Добрата ни оценка идва от вътрешната стабилност, усвояването на еврофондовете, по-добрия туризъм, по-доброто земеделие. В момента ние сме едни от шестте най-дисциплинирани страни в Европейския съюз, на които им се вдигат кредитните рейтинги. Влизането ни в еврозоната от цел в момента се превръща в нещо, което внимателно изчакваме да видим как ще се развият процесите там. Не искаме да влезем в място на дългове, подчерта премиерът.

 

В Прага Борисов обеща, че макар в много страни в Европа да не се приема добре конфискацията на имущество без съд, такъв закон ще бъде приет в България, както изисква Еврокомисията.

 

На свой ред колегата на Борисов Петър Нечас обяви, че страната му ще подкрепи членството на България в Шенген.

 

„Смятаме за много некоректно и нечестно, че се слагат още изисквания за влизането на България в Шенгенското пространство“, заяви чешкият премиер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 5770 |04.10.2011 Бойко Борисов: Ще отнемаме имуществото на мафията законно! . 16| 5203 |04.10.2011 Борисов: Изборите са състезание - играеш, биеш, не се отказваш . 87| 17229 |01.10.2011 Премиерът Бойко Борисов: Искат да ни върнат във времето – да се бият по улиците, а държавата да е в състоянието, в което я взех . 56| 6063 |29.09.2011 Борисов: Зад всяка лентичка стои свършена работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads