Реклама / Ads
5| 4339 |08.01.2020 НОВИНИ

Борисов: Правителството ще купи 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис

.
Бойко Борисов и Херо Мустафа
Правителството взима решение днес да закупи 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис, обяви премиерът Бойко Борисов пред американската делегация, която е в България за участие в новия формат на Стратегическия диалог между двете страни.
 

В рамките на разговори ще бъде подписана 10-годишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната.

Очаква се до година, година и половина да отпаднат американските визи за българските граждани, прогнозира премиерът при откриването на пленарната сесия на делегациите.

През март в България пристига помощник-държавният секретар на САЩ по визовите въпроси, обяви ръководителят на американската делегация в София Майк Бойс, който е помощник секретар, а премиерът Борисов коментира:

 

„В момента сме под 10% в отказа на визи и да се надяваме, че в рамките на година, година и нещо ще приключим и тази тема“. За стратегическото партньорство в областта на енергетиката Бойс е категоричен, че усилията ще са България да се превърне в стратегически газов хъб:

„Нашата споделена цел е България да се превърне в истински газов хъб и да освободи монополизма на чуждестранните и на своите национални пазари. Нашият опит може да помогне на България за един истински енергиен пазар. Изграждането на газопроводите и на плаващия терминал край Александруполис ще помогнат на България не само да свали цените за крайните потребители, но и да стане един регионален (хъб - б.р.)“.

Страната ни ще придобие и 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис, по който до нас ще достига американски газ.

 

„Затова в края на януари министър Петкова с ръководителите на „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ с посланик ще отидат и ще се опитаме директно с американски компании да постигнем цени, които да са много по-изгодни за българската икономика и индустрия“, каза премиерът, цитиран от БНР.

 

Борисов отново подчерта, че „Балкански поток“ не е продължение на „Турски поток“:

„Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, така ни е отредил Бог. България изгражда своята собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Като нямаш тръби и компресори ти не можеш да си хъб“.

За проекта „Белене“ премиерът обясни, че след тежката „зелена сделка“ на Европейската комисия развитието на ядрената енергетика е важно.

 

Американска делегация ще посети скоро страната ни по темата. Сделката за придобиване от армията ни на американските изтребители Ф-16 премиерът Борисов коментира така: „Това е една действително много важна сделка. Тя показва цели перспективи, принадлежност и истински натовски отбранителни способности“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4001 |06.01.2020 Борисов: Да бъдем човечни и смирени . 9| 7201 |04.01.2020 Превозвачи: Правителството е арогантно, философията на тол-системата е сбъркана . 4| 5190 |03.01.2020 Анализатори: Пресилено е да се говори за сценарий за сваляне на правителството . 17| 4604 |03.01.2020 Борисов: Хората си пускат чешмите зимата, за да не замръзнат тръбите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads