Реклама / Ads
9| 5278 |11.06.2009 НОВИНИ

Б. Борисов пред "Файненшъл таймс": Аз съм голям почитател на ОЛАФ

.
Бойко Борисов
От телохранител на Тодор Живков, през служител на застрахователна компания и собственик на охранителна фирма до главен секретар на МВР при дясноцентристкото правителство на Симеон Сакскобургготски, кмет на София и неформален лидер на ГЕРБ - така "Файненшъл таймс" описва пътя на Б. Борисов.
 

Бойко Борисов - кмет на София и основател на дясноцентристката популистка партия ГЕРБ, която се очаква да спечели предстоящите парламентарни избори, приема посетители в скромната си родна къща, пише в. "Файненшъл таймс".
В добре поддържаната градина в оградения с дувар двор на своята къща край София Борисов сочи с пура в ръка към ниска къща, покрита с криви керемиди. "Израстнах тук с моите родители. Като завърших училище станах пожарникар, като баща ми", разказва той.

Вестникът проследява в едри щрихи жизнения път на Борисов - от телохранител на Тодор Живков, през служител на застрахователна компания и собственик на охранителна фирма до главен секретар на МВР при дясноцентристкото правителство на Симеон Сакскобургготски, кмет на София и неформален лидер на ГЕРБ.

Борисов поддържа имиджа си на човек от народа и се заканва да прочисти България от ширещата се корупция, с което обаче предизвиква скептицизма на европейските дипломати, пише "Файненшъл таймс".

"ГЕРБ се стреми към реални реформи, за които е нужна политическа воля", подчертава той и настоява, че реформата на съдебната система трябва да бъде основен приоритет за България, ако тя иска да се сравнява с другите страни членки на Европейския съюз.

Един от първите законопроекти, които евентуално правителство, оглавено от ГЕРБ би представило пред парламента, ще позволи използването в българските съдилища на доказателства, събрани от ОЛАФ - службата на ЕС за борба със злоупотребите, което би увеличило драстично броя на осъдителните присъди по дела за злоупотреба с еврофондове, отбелязва вестникът.

"Аз съм голям почитател на ОЛАФ и нейните ръководители. Работил съм с тях тук срещу контрабандата на цигари и алкохол", разказва Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е наел икономист от Световната банка, за да помогне за изработването на икономическата му политика. Борисов изпъква сред останалите дясноцентристки политици в България, някои от които са групирани около бивши министри и богати бизнесмени, отбелязва "Файненшъл таймс".

Борисов изтъква, че Столична община не е засегната от замразяването на европейските фондове, като по този начин разграничи управлението от ГЕРБ на делата на най-голямата община в страната от начина, по който воденото от социалистите правителство се справи с отпуснатите от Европейския съюз средства.

Ако ГЕРБ спечели изборите на 5 юли, ще трябва да влезе в коалиция с поне още две десни и центристки партии, за да сформира правителство, като преговорите вероятно ще се проточат няколко седмици, докато новият кабинет се заеме с възстановяването на отношенията с Европейската комисия, отбелязва "Файненшъл таймс". (БТА)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6380 |08.06.2009 Бойко Борисов: Благодаря на Господ и избирателите . 10| 5065 |04.06.2009 Станишев се чуди, защо Борисов не го ще за дебат . 10| 5109 |04.06.2009 Б. Борисов: Станишев ми е много малък, за да му играя по свирката . 3| 5185 |27.05.2009 Б. Борисов връща решението за улица Богдан Филов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads