Реклама / Ads
0| 4817 |09.07.2015 НОВИНИ

Борисов пред руски медии: Към "Атомстройекспорт” и „Уестингхаус” сме с еднакви критерии

.
Бойко Борисов
"Атомстройекспорт” и „Уестингхаус” са търговски компании и критериите към тях са еднакви. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю, взето съвместно от руската информационна агенция ТАСС и телевизия Россия 24 в програмата „Формулата на властта”.
 
Премиерът Борисов заяви, че по един и същ критерий е разглеждал проектите за АЕЦ „Белене” и за седмия реактор на АЕЦ „Козлодуй”. „Атомстройекспорт” и „Уестингхаус” са търговски компании, те не са нито руснаците, нито американците, информира Фокус. Да не говорим за Русия или руснаците, защото това са различни неща от търговските компании”, каза премиерът Бойко Борисов.

„Интересът на България е да постигнем максимално ниска цена и да строим нещо, когато има пари. 20 милиарда от къде да ги извадим днес и да ги дадем? По един и същи критерий съм разглеждал и двата проекта - и за двата ние нямахме финансиране. Бил съм безкрайно честен и към едните и към другите. Давам пример с това, защото нямахме някакво специално отношение”, заяви премиерът.

„Времето беше такова, тогава гръмна „Фукушима”. Германия, Австрия и Италия приеха закони и спряха ядрените си централи. Точно тогава да говориш за ядрена централа беше неуместно. Сега за съжаление сме в съдебни процеси, но в същото време съм доволен, защото за 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй” се работи много добре”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Той припомни, че договорът за АЕЦ „Белене” е подписан през 2006 година. „В него вместо да се уточнят най-важните параметри, като колко ще струва, за колко време се ще се строи, се оставя 1 година за това тези детайли да се уточнят. Ние дойдохме на власт през есента на 2009-та и заварихме този договор така, както го бяха подписали - без нищо”, коментира Борисов.

Премиерът Борисов каза още, че за АЕЦ „Белене” са били направени три първи копки, били са похарчени милиарди и в края на краищата е нямало осигурено финансиране. „По същия начин постъпих и със седмия реактор на АЕЦ „Козлодуй” с „Уестингхаус”, каза още премиерът Борисов. По думите му там също е било подписано споразумение да се строи реактор без да са уточнени важни параметри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4757 |09.07.2015 ВСС кани Борисов, за да се оплаче от правосъдния министър . 0| 4867 |08.07.2015 Д-р Дечев: Предлаганата реформа не променя здравната система . 0| 4907 |08.07.2015 Борисов: Срам е да гледам как едно момиче, пияно, четири души го търкалят по земята . 0| 4696 |07.07.2015 Гърция не е представила ново предложение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads