Реклама / Ads
7| 4445 |02.07.2019 НОВИНИ

Борисов предлага хърватския премиер за председател на ЕК

.
Андрей Плекнович
На среща на Европейската народна партия по-рано днес българският премиер Бойко Борисов е предложил хърватския си колега Андрей Плекнович за председател на Европейската комисия. Това заяви Борисов пред журналисти в Брюксел преди началото на третия ден преговори между лидерите на ЕС за разпределяне на висшите ръководни постове в блока.
 

Вчера, след почти 20 часа разговори, започнали със закъснение в неделя вечерта, държавните и правителствени ръководители не успяха да се споразумеят и решиха да продължат преговорите днес. Лидерите на 28-те държави членки изглеждаха близо до сделка, а дипломати заявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е сочен като най-вероятният кандидат за председател на Европейската комисия. Съпротивата срещу номинацията на Тимерманс дойде главно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска народна партия, която искаше постът да е за нея. ЕНП спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент през май.

На въпрос как ще се държат днес страните от Източна Европа, Борисов отговори: "Вече достатъчно ни се подиграват, така че да се надяваме, че днес ще има някакво решение". По повод изказване на премиерите на Чехия и на Полша, че няма как Тимерманс да бъде следващият председател на Еврокомисията, премиерът коментира, че "всички сме чули за кое няма начин, вече втори трети ден" и изрази надежда, че днес ще намери около кой да се обединят лидерите.

 

Попитан как му се струва какво мисли за главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние като кандидат, Борисов отговори, че не съм чул тези дни неговото име да върви в консултациите. Барние, макар да не е официален кандидат, е смятан от някои наблюдатели и политици за възможен вариант за наследник на Жан-Клод Юнкер от Европейската народна партия.

 


По думите на Борисов ЕНП държи мястото на председател на Еврокомисията да е на нейно, защото тя й се полага като партия победител на евроизборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5100 |02.07.2019 Ангел Борисов: Повредата с нашия самолет е сериозна, можеше да се разбие . 13| 4999 |01.07.2019 Борисов заяви готовност да подкрепим Тимерманс за шеф на ЕК . 8| 4552 |30.06.2019 Борисов в Брюксел: Ние стоим зад Вебер . 26| 5575 |29.06.2019 Нинова към Борисов: Да кажете нещо за корупцията в страната?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads