Реклама / Ads
42| 9690 |20.03.2020 НОВИНИ

Борисов: Сутрин магазините да са за пенсионери, ще произвеждаме лекарства на хининова основа

.
Бойко Борисов
Блокираме износа на аналигна, хинина и тези лекарства, които ги дават, че са подходящи. Въвеждаме си фармацевтичната ни индустрия да ги произвежда. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Заедно с вицепремиера Красимир Каракачанов са на посещение в цеха на ”Интендантско обслужване” в Калофер.
 

"Блокираме износа на аналигна, хинина и тези лекарства, които ги дават, че са подходящи. Въвеждаме си фармацевтичната ни индустрия да ги произвежда", подчерта Борисов, цитиран от Дарик.  "Разпоредил съм на здравния министър и на вътрешния министър да минават полицаите по паркове и градини, да предупреждават и да прибират хората. Друга мярка, която обмисляме, е да направим магазините сутрин да работят от 5 до 8 само за възрастни хора. Тогава да излизат и да се прибират. На областно ниво в големите градове да се проверяват хората - кой отива на работа, кой до магазина. Заповедта се готви.", каза още министър-председателят.  

 

Българските фармацевтични компании имат готовност да започнат производството на медикаменти на хининова основа, стана ясно на среща на Борисов с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб за Covid-19, уточни БНР.

 

Борисов поиска от  Ананиев да се вземат всички необходими мерки за осигуряването на достатъчни количества на медикаменти: „Спрели сме вече износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че сме намерили лекарство (за Covid-19– бел. ред.) - да не се спекулира! Не казваме, че това е 100%-во лечение, но всички случаи е крачка напред.

 

Към момента има произведени количества за Украйна и Русия. Аналгин хининът 2012 година ли е спрян... Агенцията по лекарства ще си направи съответно борд и ще вземат решение, за да го разрешат. Имаме 35 000 на склад и готовност 250 000 да започваме да произвеждаме“, каза премиерът.

 

По-рано днес министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява до второ нареждане износът на лекарства на хининова основа. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар в условията на извънредните мерки срещу Covid-19. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5101 |17.03.2020 Борисов: Поставяме карантина на хотел в София, пълен е с туристи от Банско . 21| 4575 |15.03.2020 Радев: Кризата е възможност да излезем по-силни като народ. Борисов: Всеки медик на ”първа линия” ще получаи още 1000 лв. на месец . 30| 6176 |11.03.2020 Борисов: През септември ще е пикът на коронавируса . 35| 5212 |08.03.2020 Борисов: Възможно е ”пациент 0” да е дошъл от Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads