Реклама / Ads
118| 8409 |14.08.2020 НОВИНИ

Борисов предложи свикване на Велико народно събрание

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов направи изявление към нацията. В него той заяви, че управляващите ще предложат свикването на Велико народно събрание.
 

"В деня, в който парламентът вземе решение за свикване на Велико народно събрание, ще се оттегля", отсече Борисов.

 

Проектът за съставяне на нова конституция ще бъде внесен от управляващата партия. По думите на Борисов тя трябва да защити принципите и началата, които отговарят на нашето съвремие.

 

"Време е за рестарт на държавата, рестарт на политическия модел", посочи още Борисов.

Премиерът изброи и конкретните предложения. Те са както следва:

 

- Намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

- Прекратяване на правомощията на Висшия съдебен съвет и създаване на отделни съвети на съдиите и на прокурорите, които са решават кадровите въпроси в гилдиите. Отделен инспекторат към всеки от съветите.

- Намаляване от 7 на 5 години на мандатите на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

- Главният прокурор да бъде изслушван на всеки 6 месеца от Народното събрание. Парламентът да може да изслуша главния прокурор по конкретни наказателни производства.

- Въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

 

Борисов не пропусна да похвали правителството за свършената до момента работа - гарантиране на икономически растеж, стабилни финанси, рекордно нисък външен дълг, подобряване на инфраструктурата с "невиждани досега мащаби".

 

"Това правителство продължава да води страната през пандемията с минимум щети, мобилизирахме милиарди в подкрепа на здравната и социалната системи, хората и бизнеса. Контрабандата на цигари е спаднала десет пъти за девет години. Така в момента България е европейската страна с най-ниските нива на контрабанда на тютюневи изделия. Стотици милиони е ефектът за България от мониторинга на алкохола и на горивата в рафинериите. Това правителство договори близо 60 милиарда лева, които да бъдат инвестирани в страната ни през следващите години. Това правителство убеди европейските ни партньори да ни приемат в най-вътрешния кръг на европейска интеграция - Еврозоната и Банковия съюз! За годините на управлението на ГЕРБ, с мен като министър-председател, увеличихме доходите и брутния вътрешен продукт повече от два пъти и половина", заяви Борисов, но отбеляза - това се е оказало недостатъчно.

 

Той посочи, че кабинетът е бил обект на системни атаки от провалени политически играчи и фалшиви новини, които са довели до ерозия на доверието към институциите. Не пропусна възможност да отправи критика към президента Румен Радев, който по думите му е загърбил основната си роля на обединител и е подпалил "разрушителната сила на противопоставянето".

 

Борисов бе категоричен - автентичният глас за промяна е бил смазан, а протестът измъкнат от ръцете на младите от "олигарси, обединени заради засегнати икономически интереси, провалени фигури, неуспели да катализират политическите и финансовите си амбиции, неосъществени политици, загубили отдавна обществена подкрепа, се опитаха да превземат този бунт на младите.

 

"Опитаха се да взривят реда в страната", посочи още премиерът.

 

"С парадоксален по заряд език на омразата, тези хора им измъкнаха протеста. Още в самото начало започнаха да внедряват сред протестиращите определени лица и интереси, които подмениха идеите на младите с идеите на олигархията и подземния свят", отсече Борисов.

 

Отбеляза и червената боя, която бе хвърлена по сградата на парламента, бесилките и ковчезите в центъра на София.

 

"Второто действие от големия сценарий на олигархията беше проведено от политици от всички цветове на опозицията, които търсиха и безкористно получаваха моята подкрепа през годините. Заради безскрупулните си политически амбиции те или сами се отказваха, или ги отказваха. Точно това те не успяха да превъзмогнат. Обединиха се. Като шпицкоманда обикаляха пред дома ми и постилаха черни чували там, където живеят дъщеря ми и внуците ми. След това фиаско организираха барикади. Рушено бе обществено имущество, опъваха се вериги, издигаха се бесилки, влачеха се контейнери, пейки и саксии. Опитаха да внушат, че няма държава", заяви още Борисов.

 

Очаквайте подробности.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7082 |13.08.2020 Ден 36: Борисов не отиде в НС. Протестите продължават с НС на площада /снимки и видео на живо/ . 11| 8004 |13.08.2020 Албена Белянова: Мястото на нерегистриралите се днес “народни представители” е в Зайчарника на Борисов . 35| 10630 |13.08.2020 Проф. Евгений Дайнов: Борисов уби парламента. Омразата към ГЕРБ няма да спре . 5| 8731 |13.08.2020 Журналистът Георги Милков: От биографията на Борисов може да излезе истински шедьовър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads