Реклама / Ads
10| 4955 |16.12.2010 НОВИНИ

Борисов прибира дипломати агенти

.
Б. Борисов
Връщат дипломатите ченгета да пишат шпионски романи.
 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че посланиците, които са били служители на Държавна сигурност, ще бъдат отзовани от мисиите им
. “Партия ГЕРБ и аз като неин председател, а и външният министър като убеден демократ считаме, че не би трябвало да ги оставяме на постовете, които заемат. Това е решението ни”, заяви на заседание на Министерски съвет Борисов.

Президентът Георги Първанов изрази мнението си за отзоваването на посланиците с въпрос. “Ако Тодор Живков е бил добър държавен ръководител, защо посланиците от този период са лоши?”, попита той. И категорично заяви, че няма да подкрепи лустрация срещу тях.

Връщат дипломатите ченгета да пишат шпионски романи

Трябва да се разделим с посланиците, които са били агенти на Държавна сигурност (ДС), заяви премиерът Бойко Борисов. Той се самоцитира, че бившата ДС е навсякъде. “Половината от посланиците ни са агенти, представяйте си вътре в страната какво е!”, възкликна премиерът. Според него “яростната съпротива срещу ГЕРБ на всички нива, институции и проекти, показва, че действително са подценили тежките поражения, които бившата ДС е нанесла”. Премиерът съобщи, че ще разговаря с външния министър Николай Младенов за освобождаването на тези хора. “Защото няма логика примерно в една държава да изпратиш човек, когото хората там вече знаят, че е агент на ДС. А след това (б. р. - чуждият събеседник на нашия дипломат) ще прати апаратура да му проверят кабинета дали не сме му “закичили” мероприятия”, каза още Борисов.
“Откъде-накъде ще ходят да притесняват други правителства? Айде, нас... наследство са ни”, каза премиерът.
На редовното заседание на кабинета Борисов продължи темата.

“Моето разбиране е, че вече 20 г. след демокрацията, когато сме членове на ЕС и НАТО, крайно време е, ако тогава някои са били по-млади, чисто човешки е да ги оставят на работа. Те вече са на такава възраст, че спокойно могат да пишат мемоарите си за шпионските си дейности, които сигурно ще бъдат много интересни за читателите, ще получават добри пари от това”, казва Бойко Борисов според стенограмата от заседанието на Министерския съвет, част от която бе публикувана още вчера.

Въпрос за министъра агент разгневи Бойко Борисов.

По-късно през деня нервите на министър-председателя се опънаха до краен предел и той избухна срещу журналисти със заканата, че повече няма да отговаря на въпроси на репортери.

Причина за реакцията му стана запитване дали не е двоен аршин посланици, които са били от службите, да не могат да бъдат назначавани, а в същото време в правителството да има министър агент от ДС - Божидар Димитров.

“Бих искал да попитам - ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците, дипломатите от този период насам да са лоши?” С този реторичен въпрос президентът Георги Първанов изрази отношението си към мнението на премиера Бойко Борисов, че дипломатите с досиета трябва да бъдат отзовани. Той бе засечен от медиите на дискусия за Изборния кодекс. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4796 |15.12.2010 Уорлик: Въпросът с посланиците-агенти засяга правителството . 23| 6287 |15.12.2010 Eкспосланик: Борисов е най-добрият PR на България . 127| 14818 |15.12.2010 Първанов няма да отзовава посланици-агенти . 11| 5556 |15.12.2010 Сините: Дипломатите-доносници вън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads