Реклама / Ads
3| 4774 |08.06.2018 НОВИНИ

Борисов прозря: Мигрантите и кохезионната политика разделят ЕС

.
Бойко Борисов
Кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа. В случая няма да говоря за България, всичко добро, което сме направили в последните години, сме го направили по тези програми. Това дава възможност за по-добра квалификация, свързаност между континентите - затова инфраструктурата е изключително важна.
 

Считаме, че кохезионната политика може да събира доста сфери и политики на ЕС. Разбира се, всички съжаляваме за решението на Великобритания да напусне ЕС и в следващата финансова рамка липсват доста милиарди. Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на конференцията на високо ниво, посветена на

 

Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г., на тема „Европейската добавена стойност на Кохезионната политика“.

"Други важни теми са киберсигурността, общата европейска отбрана и не на последно място миграционната криза. Дни наред нашето председателство полага огромни усилия и за решаване на този въпрос. Всеки от вас следи международния обмен и вижда как десетки души на ден продължават да се давят, продължават да страдат и всички имат една притегателна точка - Европа. България не само стриктно си спази ангажиментите като външна граница на ЕС, но и мога да кажа, че ние имаме нулев миграционен натиск и споразуменията ни с Турция работят перфектно. Каквото и да свършим в кохезията, видяхте, че в миналите 1-2 г. първата тема на изборите е миграцията. С решението на САЩ да излязат от иранската ядрена сделка и твърдото решение на ЕС, ние засичаме още повече мигранти от Иран. Когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората. Ако се поставим на тяхно място на сирийците, на иранците, как бихме подходили?", заяви премиерът.

 

Борисов не забрави и темата за Западните Балкани. "С мира като дума ще завърша и последния си прочит на ситуацията на Западните Балкани, защото тя много бързо може да се превърне в това, което беше само преди 20 години - войната в Косово, масовите гробове. На Балканите това се случва много бързо, а после се пренася на европейски терен. Аз разбирам, че за много от вас Балканите са много далечна тема. Може би се проявява егоизъм в тази посока, но всяка една държава има и своя вътрешна политика. Перспективата е във вълшебната дума - свързаност. Коридорите № 8,10 са изключително важни за региона", каза още той.

 

Премиерът се похвали със затворените ни граници за мигранти: "В Европа може да влезе всеки и ние не само, че му казваме "Добре дошъл", но и почваме да се грижим за него. Нашето предложение продължава да бъде в тази посока - както България си е затворила границите и се минава само през ГКПП-та, това трябва да направят всички европейски държави. Трябва на хората в Европа да им гарантираме, че този процес ще бъде овладян. Всяка една страна трябва да си свърши ангажимента и да подкрепим тези, които имат нужда. Европа има толкова кораби, толкова армия - процесът ще спре или ще го контролираме това", добави той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 24381 |08.06.2018 Фейсбук изригна, че дали на Калина Крумова 500 000 лева: Това е ПОЗОР, г-н Борисов! . 3| 4783 |08.06.2018 След година пауза Борисов пак е на парламентарен контрол . 4| 5818 |07.06.2018 Д. Делчев: Борисов носи основната вина за това, че МВР е фалирало . 8| 7001 |07.06.2018 Симеонов: Нито Ангелкова, нито Каракачанов, нито Борисов, нито патриархът са по-големи от закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads