Реклама / Ads
16| 5369 |04.10.2010 НОВИНИ

Борисов: Референдумът за Турция в ЕС не е актуален

.
Бойко Борисов
Има изключителна работа между България и Турция не само по линия на тероризма, но и по контрабандата и борбата с наркотрафика. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде „Фокус”.
 

По думите на премиера до този момент няма хора с документи, които да са дошли да търсят подкрепа за имотни претенции и добави, че такива ще бъдат разгледани при представяне на документи. Правителството има готовност и по въпроса с визите да бъдат решим своевременно всички проблеми, заяви Борисов.

Той благодари на турския си колега за разбирането и за ненамесата по проблема, свързан с избора на главен мюфтия. Има съдебни решения, които ние не коментираме. Поел съм ангажимент, че ще осигурим максимално спокойствие и сигурност на провеждането на такава конференция, на която да изберат най-достойния мюфтия хората, които изповядват тази религия в България. Ние двамата, с ненамесата си, в същото време с желанието си този проблем да бъде решен максимално бързо, мисля че правим най-добрата услуга на българските мюсюлмани, каза Борисов.

Българският премиер каза, че газовата връзка между България и Турция е първа стъпка по диверсификацията на доставка на газ за България.

Премиерът изтъкна още, че за редица културно-исторически обекти в България и Турция трябва да се произнесат експертите, какво е необходимо и в рамките на следваща среща да бъдат коментирани тези въпроси.

Ние сме суверенна държава, към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но в България те многократно надвишават правата си, когато се изказват. Така Борисов отговори на въпрос за коментар на думи на френския посланик Етиен дьо Понсен при заминаването му от страната ни и призив България да сподели с ЕС официалната си позиция за или против членството на Турция в ЕС.

По думите му - Турция работи по предприсъединителните глави за ЕС. Въпросът днес за референдум не стои, тъй като още Турция върви по пътя на своята европейска перспектива. Борисов каза, че сме суверенна държава и реакцията на Франция, ако ние направим нещо подобно, би била много остра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4923 |04.10.2010 Доган не е посредник между България и Турция . 39| 5508 |30.09.2010 Б. Борисов: Опозицията да си натиска... . 11| 5167 |26.09.2010 ДПС се жалва в Турция, иска помощ за мюфтийската криза . 8| 5487 |16.09.2010 Б. Борисов: В Шенген България може да влезе и сама, без Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads