Реклама / Ads
1| 4853 |13.09.2017 НОВИНИ

Борисов ще говори с Порошенко за българския език

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов възложи на министрите на външните работи и на образованието да разговарят с украинските си колеги и да изразят притесненията на България относно приетия Закон за образованието, който ограничава правата на малцинствата в Украйна да изучават майчиния си език.
 

"Като ми докладвате какво е реалното положение и как ще ни засегне, ще поискам разговор с президента Порошенко. Той беше тук, публично толкова много благодари за подкрепата от България. Но опитайте първо на ниво министри. Заедно с другите държави, които са засегнати, да направим така, че интересите на малцинствата да бъдат спазвани. Ние тук сме пример в това отношение и неотклонно се движим в тая посока. Още повече, ние по никакъв начин с тези малцинства и наши сънародници не им влияем или политически да ги насочваме. Никакво основание нямат в това отношение", коментира министър-председателят, според стенограмата.

Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет по искане на вицепремиера Красимир Каракачанов.

По думите му това е един проблем, по който България не може да бъде безучастна, тъй като имаме голяма диаспора в Украйна. Според този закон образованието на роден език на малцинствата се ограничава само до детските градини и до началното образование, което на практика нарушава правата на българската общност.

Екатерина Захариева казва, че се подготвя съвместно писмо с държавите, които най-много са засегнати от този въпрос - Унгария, Румъния, Полша, Гърция.

"Ще ни засегне, защото ние сме развили наистина уникална мрежа, която сега ще покаже, че работи, с над 54 неделни училища, плюс факта, че българският език се изучава в украински училища, като предмет, който е като чужд език", уточнява тя.

Премиерът Борисов нарежда Захариева да разговаря с външния министър на Украйна.

"Толкова много подкрепа са получавали от нас, че просто дори не ми се коментира такава тема. Извикай украинския посланик", казва той, а Захариева отговаря, че той е в отпуск, но е разговаряла с него по телефона.

"Днес да се търсят, най-късно до утре и да ми се докладва, за да може до петък да искам разговор с Петро Порошенко", нарежда Борисов от министрите си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4697 |13.09.2017 Проф. Гечев: Управленската програма на Борисов 3 е пожелателно писмо до дядо Мраз . 11| 11537 |13.09.2017 Шеф на оръжейно дружество сезира Радев и Борисов за опита на държавата да го унищожи . 2| 4082 |12.09.2017 Лукарски: Опасно е да се говори за национализация и одържавяване на ”Дунарит” . 0| 3926 |11.09.2017 Германия иска прекратяване на преговорите с Турция за ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads