Реклама / Ads
22| 17729 |24.07.2009 НОВИНИ

Б. Борисов: Ще върна мандата заради номерцата на сините

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
С нови избори Бойко Борисов заплаши Синята коалиция, ако не спре да лицемерничи. Според юристи Мартин Димитров е с неоснователно искане за гласуване на Министерски съвет поотделно. Конституцията изисква "ан блок".
 
"(Бойко Борисов до Синята коалиция) Ще им върна мандата, и ще отиваме на нови избори! Щом мислят от сега да почват с номерцата си, защото това са номерца! Знаят, че Божидар Димитров ми е приятел, знаят, че му вярвам, от три години съм обявил, че знам какво пише в неговото досие. Когато се борех с Татяна Дончева, с Бриго Аспарухов(за кметското място в София), той ме подкрепяше. Давам му една канцелария в Министерски съвет - министър без портфейл, защото исках да угодя и на Синята коалиция, и на останалите. Винаги сме казвали, че трябва да се разсекретят досиетата, но към Божидар аз нямаше как да постъпя нечестно и неприятелски. Обадих се днес на Мартин Димитров, да не правят такива изказвания(бел. на автора Божидар Димитров е неприятна изненада...Да се гласуват министрите поотделно, а не "ан блок"...няма да подкрепим Божидар Димитров - думи на Мартин Димитров, съпредседател на Синята коалиция), те умишлено сега ми връщат по този начин. Нека да си видят колко агенти имат през тези 20 години в СДС, в ДСБ и да не лицемерничат! Говорим за човек, който е издал над 30 книги, публикации, води предавания по телевизиите, шеф на НИМ, познат изцяло на обществото, обичан от българите, мажоритарен победител...Е от цялото правителство за това ли намериха да се заядат с мен, сега да си търсят основания и мотиви." Това каза Бойко Борисов пред камера на BTV в отговор на нападките от страна на Синята коалиция, че Божидар Димитров, като служител на бившата ДС е неморално избран за министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина.

Бележка на автора: Мартин Димитров претендира за гласуване на министри поотделно, което не е заложено в Конституцията на Република България. Конституцията предвижда т.нар. екипен принцип за съставяне на правителство и солидарна политическа отговорност на кабинета пред Народното събрание. В превод, това означава, че кандидатът за министър-председател предлага състав на Министерския съвет, който се гласува "ан блок". С това вот на недоверие към отделен министър е невъзможен. Народното събрание избира и освобождава правителството на същия принцип. За да се подчертае водещата роля на министър-председателя, е предвидено, че при гласуване на недоверие към него, пада целият кабинет.

Тълкуването на закона е направено от водещи юристи, някои от които близки до СДС. Използвана е и информация от личната страница на Борислав Цеков.


Учудващо е, че при арсенала на юристи в Синята коалиция от ранга на Екатерина Михайлова, зам.-председател на Народното събрание, се допускат подобни недоразумения и откровено, неподготвени изказвания още преди парламентът да "заковава" най-съществени и важни за всички български граждани закони.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5476 |22.07.2009 Д. Танева отказа "земеделието" заради конфликт на интереси . 2| 4816 |22.07.2009 Създават нови спецекипи заради ЕК . 11| 5401 |19.07.2009 Зам.-шеф на РЗС подаде оставка заради ГЕРБ и Атака . 1| 5706 |18.07.2009 Тракийските съкровища се завърнаха у дома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads