Реклама / Ads
77| 6414 |28.01.2013 НОВИНИ

Борисов сключи мир в Сопот с жената с лука и пръстените

.
Прокуратурата проверява ВМЗ-Сопот по сигнал на д-р Константин Тренчев.
 

Това съобщи пред журналисти в Сопот премиерът Бойко Борисов, където е на посещение заедно с министър Делян Добрев, предаде Фокус.

Преди да се срещне с работниците от ВМЗ-Сопот, Борисов разговаря и с децата, подкрепили своите родители по време на протеста в оръжейницата.

“Докато топката тупкаше навън и другите деца играеха футбол, моята майка ме караше да уча. Затова станах отличник. Аз съм златен медалист. Сега другите се сърдят, че не са наравно с мен. Е, как да са наравно, когато не са учили, когато аз съм правел това”, разказа Борисов за детството си пред учениците от професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов” в Сопот.

Премиерът им обеща, че правителството ще се бори за всяко работно място,
за всеки един човек, така че той да не бъде оставен на произвола на съдбата.

Пред работниците Борисов още веднъж повтори, че не е доволен от работата на изпълнителния директор на ВМЗ – Сопот Иван Стоенчев, но за момента няма по-добър и затова ще му даде шанс. След 15-ина дни до месец премиерът отново ще посети завода, за да види какво е направено.
Борисов предупреди Стоенчев, че това са български граждани и всяка една съдба му е много важна, а директорът обеща да се погрижи да има работа в завода.

Бойко Борисов посочи още, че вече трябва да са стартирани няколко нови договора. Той повтори думите, казани пред децата на стачкуващите, че при евентуални съкращения, трябва да се потърси друга работа за всеки един човек.

"Няма да продадем ВМЗ за един лев и всеки работник ще бъде осигурен. Искам гаранция за всеки работник в предприятието, че получава заплата, а ако има съкратени, че ще имат работа и пари, за да се прехранват", обяви Борисов.

В рамките на днешния ден работниците от ВМЗ-Сопот трябва да получат аванс. В петък те получиха дължимите им заплати и стачката им официално бе прекратена. Бяха изплатени всички дължими суми за октомври, ноември и декември 2012 г. и бе подписано Стачно споразумение.

Министър Делян Добрев посочи, че парите - около 4 милиона лева за изплащането на заплатите на работниците са от изпълнена поръчка. Процедурата по приватизация на ВМЗ-Сопот ще започне до месец и половина, съобщи още Делян Добрев.

ВМЗ-Сопот бе изваден от забранителния списък за приватизация, след като депутатите решиха, че единствената и бърза възможност е приватизация, но при по-облекчени условия. Междувременно срещу предприятието е заведено дело за несъстоятелност.

Премиерът предложи заводът да преструктурира производството си. Така например вместо да се внасят пиротехнически средства от Китай защо те да не се изработват във ВМЗ-Сопот, запита Борисов.

Премиерът сключи мир и с работничката от ВМЗ-Сопот Даниела Генкова, която му изпрати хляб и лук преди време, в знак, че гладува, а Борисов на свой ред я упрекна за златните пръстени, които носи.

Жената се качи на стълбите, където той даваше изявление и двамата се здрависаха. "Мир!", обяви Борисов. "Много ме ядоса с този лук", призна премиерът и продължи: "Виждаш какво сме направили за завода. Не може всичко да се оправи с пръчица".

Министър-председателят пожела здраве на сопотчанката, а тя допълни - работа и пари. На свой ред жената отговори: "Приемам мира и аз също се извинявам. Но, г-н Борисов, разберете, че гладът е най-страшен и омаловажава всичко друго".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6710 |28.01.2013 Борисов намекна за Путин, пак идва . 62| 5947 |27.01.2013 Цветанов: Референдумът не беше за или против Б. Борисов . 43| 5976 |27.01.2013 Борисов: Не искам Станишев да си подава оставката . 67| 5842 |25.01.2013 Борисов обеща. Работниците от ВМЗ получават парите си днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads