Реклама / Ads
1| 4208 |04.04.2019 НОВИНИ

Борисов спря строителството на ”Златен век”

.
На среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ е изтекло.
 

Фандъкова поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова да бъдат предприети действия по спиране на строителството на сградата. Министърката потвърди, че са констатирани съществени отклонения при строителството. В тази връзка премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава.

 

Преди дни от ДНСК съобщиха, че е налице строеж с нарушения от втора категория, като предстои провеждане на административно производство за спиране на част от строежа по реда на ЗУТ. Отклоненията от инвестиционния проект са свързани с липсата на отвори в междуетажната плоча, предвидени за монтиране на автомобилни платформи за обслужване на подземните гаражи. Предстои образуване на административно-наказателни производства срещу виновните участници в строителния процес и налагане на санкции.

 

При проверките е констатирано, че не е изпълнена стоманобетоновата плоча, предвидена в инвестиционния проект. Сградата не е обезопасена със строителни мрежи по фасадите и по цялата й височина, с което се създават предпоставки за възникване на инциденти. От органите на ДНСК ще бъдат дадени предписания относно цялостното обезопасяване на сградата.

 

В съседния имот собственост на същия възложител, използван за нуждите на строителството на строежа – обслужващ път за преминаване на строителна техника към зоната на изкопа, откосите на изкопа в югоизточната част на имота не са изпълнени с предвидения наклон, както е показано в строителната документация за укрепване на изкопа. В района на строителната площадка, над откоса е трайно разположена площадка за паркиране на леки автомобили, което създава опасност от пропадането им в строителния изкоп, свличане на земни маси и опасност за работниците на строителната площадка.

 

Проверката е установила още, че в нарушение на чл.166, ал.3 от ЗУТ, управителят на строителната фирма е сключила договор за строителен надзор на обекта с фирма, в която пак той е собственик – съдружник.

Освен това управителят на проектантската фирма е собственик – съдружник в надзорната фирма, извършила оценка на съответствието на внесената за одобряване проектна документация.

 

Сградата е законна, тъй като има издадени необходимите строителни документи, стана ясно от думите на началника на ДНСК арх.Иван Несторов. Още през 2007 г. има издадено разрешение за строеж, което в годините е подновявано неколкократно съгласно чл.154 от ЗУТ.

 

В момента има образувано съдебно производство пред Административен съд – София град, което касае и законосъобразността на издадените строителни книжа и действието на разрешението за строеж. От 2018 г. има образувана преписка и в Софийска градска прокуратура, която до този момент не се е произнесла относно законосъобразността и валидността на издаденото разрешение за строеж.

Към момента ДНСК изчаква произнасянето на компетентните органи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3924 |03.04.2019 Борисов: Имаме готовност от снощи да изпратим хеликоптер в Македония . 7| 3851 |02.04.2019 Борисов: За 6 май трябва да има отново военновъздушно училище! . 6| 4214 |02.04.2019 Паметникът на Борисов е повлиян от този на Ленин, твърди авторът му . 19| 4778 |01.04.2019 Борисов обеща на ощетените тютюнопроизводители 2 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads