Реклама / Ads
93| 11734 |25.01.2013 НОВИНИ

Б. Борисов: Станишев иска да изкара всички маскари; ужълти отношенията ни

.
Бойко Борисов
Ако Станишев искаше "Белене", щеше да е подписал договор през 2006 г. Когато през 2006 г. са обявявали цена от 3,8 млд всъщност са излъгали. Меморандумът няма нищо общо с договора, няма правна стойност, обясни премиерът.
 

Б. Борисов се появи в студиото заедно със своите колеги Д. Добрев и С. Игнатов. И обясни, че министър Добрев носел оригиналните документи, спял с тях и ги пазел.

Още в далечната 1986 г. се решава да се прави АЕЦ "Белене", българската държава и данъкоплатци дават доста пари и централата става на 80% готова, но когато затварят блокове на "Козлодуй", се започва порочността, след като решават, че същата съдба може да сполети и "Белене", затова по-добре - нови реактори да влязат в старите кожуси, обяви по БТВ премиерът Бойко Борисов. Това не могло да стане и връщат реакторите в Русия, където те и досега произвеждат ток за жълти стотинки. През 2006 г. е трябвало да се подпише нов договор и да се опише всичко - кое колко струва. Непрекъснато съм питал на какъв инфлационен индекс са подписвали и те не казват нищо за инфлацията. За радост на българите Станишев проявява характер и не подписва, иначе щяхме да сме фалирали. Ако той е искал да строи ядрена централа, той е щял между 2006 и 2007 г. да подпише договор. Меморандумът няма нищо общо с договора, няма правна стойност, обясни премиерът. Меморандумът за разбирателство не ражда никаква форма на отговорност, меморандумът има пожелателен характер; подписва се, за да могат страните да кажат, че е имало среща и тя е протоколирана.  

Още тогава станало ясно, че само цената на реакторите е само 6,3 млрд. Но колко струва всичко останало - близо още 2,5-3 милиарда. толкова го дават и външните консултанти, каза Борисов.

Целта на Станишев е да изкара всички маскари, смята премиерът. През 2008 г. МС постановява чрез бюджета на МИ да се увеличи капитала на НЕК, за да се изгради нова ядрена мощност. България се ръководи от министерски постановления, чрез тях се дават пари, продължи Борисов. Освен Сергей Станишев, до него стои и Даниел Вълчев, втори човек в партията на г-жа Кунева. Затова не й прави чест да говори срещу нас, каза Борисов.

Положихме огромни усилия този проект да се случи заради дадените пари. Междувременно обаче се установи, че проектът е много по-скъп, обясни премиерът. Паралелно върви удължаването на живота на 6 и 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Влязоха и зелените енергии; сега цените са им по-малки от предполагаемата цена, която би дала АЕЦ. Българите са ми по-мили отколкото инвеститорите, повтори премиерът.

Никога не съм се поддал на натиск, с Путин винаги съм имал прагматични срещи; обяснил съм му защо спираме Бургас-Александруполис. Казах му и, че ако не намерим голям европейски инвеститор, няма да строим АЕЦ "Белене". Ние нямаме пари, не можем да дадем държавни пари. "Южен поток" е изгоден, върви по старите пари, взимаме такса, подписваме го, изреди премиерът.

Какви са тия 60 000 работни места, които ще се разкрият, ако строим АЕЦ "Белене", това е лъжа, каза Борисов. В момента можем да изнасяме още ток, но нямаме клиенти, прибави той.

Станишев ми се обади и поиска среща, дойде в нас през 2011 г., разказа Борисов. Целта на срещата не била темата АЕЦ "Белене", обясни той, но не пожела да каже за какво са си говорили. И други хора от неговата партия са искали среща с мен. Но не съм помагал, защото г-жа Йосифова сама си печели конкурсите, каза премиерът и добави, че сега Станишев го вкарвал в тема да се обяснява.

И Костов ми се е обаждал и е идвал; Сидеров също, Каракачанов, Първанов, изреди Борисов.

Около 1 милион българи живеят и работят в чужбина, но те не могат да бъдат отписани от списъците, все едно не са български граждани, коментира премиерът. Според него обаче доста хора са се върнали заради кризата. И преди мен са работили по същите тези списъци, защо сега те ще ме обвиняват. Аз съм се явявал и сам на избори, но никога не съм оспорвал резултати, каза Борисов. Те как правеха избори? Кога някой ме е питал мен? А ние правим срещи и сме прозрачни и различни.

По темата Доган Борисов каза, че категорично се осъжда акта и нападението към Доган, както и отношението към задържания. На мястото на ДПС бих си мълчал по тази тема и бих оставил прокуратурата да си свърши работата. Когато А. Емин се самоуби, те вярваха на прокуратурата, а сега не вярват, припомни Борисов. Ако Доган беше убит, това щеше да е тежко петно върху държавата; щеше да е като при убийството на Луканов. Вярвам на НСО. Публичните мероприятия затъпяват бдителността. Нямам повече притеснения за себе си; притеснен съм си от преди години, когато задържах големите европейски босове на мафията.

За рейтингите и политическите лидери и партии Борисов каза, че никога не е бил член на НДСВ. Когато ГЕРБ имаше най-много гласове, но не можехме да направим правителство без подкрепа, получихме такава от СК, РЗС и Атака. По-публична и незадкулисна подкрепа аз не знам. БСП ни атакуваха най-остро заради Волен Сидеров, а сега са заедно, припомни той. ГЕРБ ще си носи цялата политическа отговорност, ще се опитваме отново да управляваме сами.

80 млрд спестени пари има на фирми и граждани в банките, каза Борисов. Миналата година сме платили милиони, по Коледа още един за ВМЗ Сопот, за едно предприятие, водено към фалит. Ако този завод още през 1990 г. беше претърпял конверсия, щеше да изнася продукцията, която има пазар. При положение, че съм се скъсал да полагам усилия да платим пари за Коледа и Нова година, с какво съм заслужил да ми праща кромид лук, възмути се премиерът. Сто пъти ще се извиня на госпожата, но и на мен ми дойде вповече. И аз имам нерви, в такива случаи си ги изпускам. Що не го прати на Станишев? Очаквам от жената и тя да ми каже "извинявай", продължи емоционално премиерът.

Накрая се включи и министърът на образованието С. Игнатов. Неуместно е тъкмо г-жа Кунева да се занимава с темата образование, защото договорените от нея пари за наука и изследвания са 0 лв., коментира Игнатов. Сега ситуацията е много по-добра от времето на тройната коалиция. През 2013 г. имаме близо 3 милиарда, отделно и европейски пари, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 5872 |24.01.2013 Цветанов: Искам да затворим темата ДС . 5| 5331 |24.01.2013 Дядо Кирил поиска Боянската църква . 21| 5343 |23.01.2013 Дянков: Станишев да си подаде оставката при провален референдум . 75| 5904 |23.01.2013 Станишев се сърди на водещи, адвокатствали на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads