Реклама / Ads
20| 4712 |24.02.2019 НОВИНИ

Борисов в Египет: Страната ни води прагматична и балансирана политика

.
Бойко Борисов
Работих много за тази среща, така че Европейският съвет да сме тук сега. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на срещата на върха между държавите членки на Европейския съюз и държавите членки на Лигата на арабските държави в египетския град Шарм Ел-Шейх.
 

Според него въпреки противоположните мнения и отношения в този край на света, арабските държави са много важен партньор.

По-добре е да говорим с тях, да внушаваме нашите ценности, да опитваме да помагаме, отколкото да има скъсани контакти, заяви премиерът.

Борисов изтъкна приятелските си отношения с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, с когото е провел среща преди началото на днешния форум. Борисов увери, че за египетския президент е признание при него да дойде Европейският съвет.

 

Българският министър-председател отбеляза, че страната ни води прагматична и балансирана политика и е изградила еднакво добри отношения със страни като Египет и Турция, Иран и Израел, Косово и Сърбия, САЩ и Русия.

Отношенията ми са такива, че да не излагаме на риск България в едната или в другата посока, точно обратното, подчерта Борисов.

Запитан за отношенията на страната ни със Саудитска Арабия министър-председателят заяви, че се работи по много инвеститорски теми. Специално акцентира върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия.

 

Преди началото на форума в египетския град Шарм Ел-Шейх Борисов се срещна с емира на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах и с вицепремиера за международните отношения и сътрудничеството на Оман Асаад Бин Тарик.

Българският премиер изрази надежда, че срещата на върха между държавите членки на Европейския съюз и държавите членки на Лигата на Арабските Държави ще протече в дух на сътрудничество и доверие. Това ще покаже, че въпреки различията помежду ни, можем да водим честен и открит диалог, изтъкна премиерът Борисов. По думите му Европейският съюз и Лигата на Арабските Държави се сблъскват с редица общи проблеми, което прави евро-арабските отношения изключително важни.

 

Премиерът Борисов отбеляза значението на дейността на Лигата на Арабските Държави и сътрудничеството с България в контекста на всеобщия стремеж към избягване на нови разделения и конфронтации на основата на религиозни или културни различия.

Преди началото на днешната среща на върха в Шарм Ел-Шейх министър-председателят Бойко Борисов разговаря също с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, както и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4167 |24.02.2019 Борисов пристигна в Шарм Ел-Шейх . 11| 4146 |23.02.2019 Борисов отива на срещата на върха ЕС – Лига на арабските държави в Египет . 4| 4359 |21.02.2019 Борисов: През юли влизаме в чакалнята на еврозоната . 2| 4536 |21.02.2019 Нинова: Правителството на Борисов не се е отказало от Истанбулската конвенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads