Реклама / Ads
11| 4224 |12.11.2015 НОВИНИ

Борисов: Страните започват сами да се справят с мигрантите и да вдигат огради

.
Борисов внимателно слуша на форума
От вчера вечерта съм във Валета, Малта, където участвам в Срещата на върха по въпросите на миграцията. Форумът е изключително ползотворен, защото в него заедно със заинтересованите африкански и други ключови страни търсим решения за справянето с първопричините за миграционната криза. Това написа Бойко Борисов във фейсбук.
 

Всички се обединихме, че трябва да си сътрудничим освен за подобряване на закрилата на мигрантите и търсещите убежище, така и за по-успешната борба с експлоатацията и трафика на мигранти и подобряването на сътрудничеството при връщането и обратното приемане. Подписахме споразумение за създаване на спешен доверителен фонд с размер 1,8 милиарда евро. България ще се включи с 50 хил. евро от Фонда за подпомагане.

 

Като целта е ЕС да подпомогне африканските държави в тяхното развитие и да ги насърчи да приемат обратно гражданите си, които са мигрирали към Европа. По-късно днес продължаваме с неформално, извънредно заседание на Европейския съвет. Поводът за срещата отново са безпрецедентните темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите-членки. Ще се опитам да убедя моите колеги, че е жизнено важно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна. Ние трябва първо тях да интегрираме и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в Европа.

 

В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно. Ако Германия започне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес, защото ние насила не можем да задържим хора в България. Затова наблюдавам, че страните започват сами да се справят със ситуацията и да вдигат огради. Искрено се надявам днес да се вземе правилното решение".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 9476 |11.11.2015 "Ние, гражданите" към Борисов: 22 млн. долара струва договора с „Аликс Партнърс” за КТБ . 8| 4548 |06.11.2015 Борисов: Даваме още 3,5 млн. лв. на полицията . 24| 4907 |05.11.2015 Борисов: Притеснява ме страхът на хората от това, каква полиция ни охранява . 17| 5522 |04.11.2015 Борисов: Недопустимо е униформени без разрешение да дават пример за незаконни действия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads