Реклама / Ads
11| 4489 |09.07.2019 НОВИНИ

Борисов за Турция: България им е толкова важна и любима, целият им трафик минава през нас

.
Борисов и Ердоган
”Виждате, че са най-мили, внимателни, любезни. България им е толкова важна и любима, защото целият им трафик минава през България. $5,1 млрд. е в момента стокооборота между България и Турция”.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос: "Вчера се срещнахте с Ердоган, говорихте ли за изказването на Давуд Чавушоглу през март (тогава турският външен министър заяви, че Анкара се намесила в промените на Българския Закон за вероизповеданията).

Премиерът бе попитан в Сараево, където се провежда среща на представители на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). 

 

"С Ердоган си дадохме дума, защото има няколко сфери, в които можем да разширим много взаимните си договорености, да стигнем до един таван - $10 млрд. в стокооборота. В момента 1000 тира минават на ГКПП Капъкуле и Капитан Петко Войвода (вероятно се е объркал с ГКПП Капитан Андреево - б.р.). Ж.п. линиите в момента ги съединяваме на България и Турция с тези на Сърбия. Мисля, че интермодалните терминали видяхте, че вече работят - качваме товари от тирове на влаковете", онагледи Борисов българо-турското сътрудничество.

 

"Колкото по-малко се говори, а се действа,... нищо по-добро няма от общите ни инвестиции. Балканите са един взривоопасен регион. Той като тръгне да поставя някоя тема, която не ни харесва, викам: "сакън". Всичко си е наред сега, дай да строим да се развиваме", показа дипломатическите си умения към Турция българският премиер Бойко Борисов.

 

Като пиперливи теми той назова вероизповеданията, ремонта на всички джамии, но не спомена за $15 млрд. обезщетения на тракийските българи от Източна Тракия и Мала Азия след Балканската война. От 2008 г. обезщетението на тракийските българи стана и международен проблем, след като Европейският парламент прие резолюция, която обвързва кандидатстването на Турция за членство в ЕС с плащането на обезщетение. 

 

Запитан за преките ползи от този формат на ПСЮИЕ премиерът обясни, че печели инфраструктурата за създаване свързаност на Балканите. Това е добре за бизнеса, туризма, цифровата икономика - слагаме оптични кабели, интернета. Много ползи. Най-вече, когато има газопровод - правим газопровод със сърбите, гърците, турците. Говорих с Ердоган - да наричаме Балкански поток сегашния Турски поток, каза Борисов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4072 |09.07.2019 Ивица Дачич пред Екатерина Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал . 6| 4078 |09.07.2019 Борисов поиска Ивица Дачич да му се извини . 17| 4788 |09.07.2019 Борисов към сръбския премиер: ”Толкова ви обичам, нищо не съм рекъл” . 2| 4342 |08.07.2019 Борисов пристигна в Сараево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads