Реклама / Ads
14| 5065 |10.07.2010 НОВИНИ

Борисов удари рамо на Македония за ЕС и НАТО

.
"България е, може би, най-заинтересована от това Македония да започне преговори с ЕС и да стане член на НАТО. Затова решение на спора на страната с Гърция трябва да се постигне възможно най-скоро.", каза премиерът Бойко Борисов.
 

С тези думи българският министър-председател се обърна към държавните и правителствени ръководители на страните от Югоизточна Европа на откриването на официална среща помежду им, която се провежда в Дубровник, Хърватия.

Борисов изрази мнение, че Черна Гора трябва да получи становище от ЕК и да стане официално страна-кандидат за членство в ЕС. „За бъдещето на Сърбия и нейните граждани е ключово да изяснят – и доколкото може да се разрешат – въпросите в преки разговори с Косово. Европейската перспектива на Сърбия не бива да става заложник на наследени от миналото проблеми”, категоричен е българският министър-председател.

Премиерът заяви в предаването "Панорама" на БНТ, че проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ Белене няма да се реализират. Той смята, че след разлива в Мексиканския залив няма да има еколог, който да си постави подписа под този проект. За Атомната електроцентрала Борисов се аргументира с думите - по Белене стана ясно, че така конструиран, проектът не може да се случи. Защото нито имаше ясно финансиране - от къде, как и колко, нито имаше ясно доказано като акционери кои ще участват и на кого колко ще продаваме ел. ток, когато стане готова централата.

По "Южен поток" количествата природен газ, които се транзитират до момента, ще преминават през съществуващите тръби през територията на България. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от "Южен поток" и са 50 процента българска собственост. Българската и руската страна ще подпишат пътна карта на "Южен поток". Документът трябва да разпише подробно стъпките за реализацията на проекта на наша територия. За България интересът е свързан с енергийната сигурност и с получаването на транзитни такси.

Борисов изрази надежда новият доклад на ЕК, който предстои да излезе до края на месеца, да е по-добър от доклада за Румъния и е да е отчел много от нещата, които са направени. В заключение той призна, че реформата в здравеопазването е забавена с 6-7 месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5877 |08.07.2010 Б. Борисов: Питах Путин, ще прати ли в Сибир виновните за АЕЦ-Белене . 16| 5217 |07.07.2010 Борисов: Иванов напуска всички длъжности, но остава в ГЕРБ . 15| 5326 |05.07.2010 Б. Борисов: Колеги, знам, че ви дразнят с измишльотините за полицейска държава . 11| 4732 |01.07.2010 Б.Борисов дава газовите договори на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads