Реклама / Ads
8| 4953 |04.12.2009 НОВИНИ

Борисов с ултиматум към Македония за ЕС и НАТО

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Премиерът обяви, че България ще подкрепи Македония по пътя й към ЕС и Нато, но само при положение, че македонците спрат антибългарската кампания.
 

България ще подкрепи евроинтеграционните процеси и желанието на Македония за членство в НАТО и Европейския съюз при изпълнение на условията и критериите за членство. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Яне Янев за подкрепата на България за членството в НАТО и ЕС. Министър-председателят изрично подчерта, че България е за стриктно придържане към политиката на добросъседство от страна на Македония.

Премиерът каза, че очакваме волята на македонското правителство за следното:


Продължаване и задълбочаване на реформите във всички области, в т.ч. и области като правосъдие и вътрешен ред

Преустановяване говора на омразата срещу Бългрия и българите от страна на политически лица, държавни институции, премахване от учебни помагала и програми, както и от страна на медии

Снемане на всякакви малцинствени претенции към страната ни в съответствие с декларацията от 1999 година;
Прекратяване на антибългарската кампания в международни организации и форуми

Стремеж за преодоляване на спорове, свързани с обща история и култура чрез съвместни чествания на общи исторически дати и годишнини

Подписване в най-кратък срок на договор за добросъседство, който е основан на декларацията от 1999 година.

Принципната подкрепа за членство на Македония в Европейския съюз и НАТО е валидна при наличие на ясна воля на ръководството й да направи необходимото, за да отговори на очакванията ни за добросъседство от европейски тип – подчерта Бойко Борисов.

"Стриктно ще следим за спазването на критериите за членство в Европейския съюз. Изпълнението на критериите, влизането в ЕС и НАТО не е само привилегия; това са поети отговорности, включително и към държавата членка – България, каза Бойко Борисов.
Борисов подчерта, че тази позиция и декларация за Македония е съгласувана с президентската институция, което предизвика недоволството на Яне Янев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5215 |03.12.2009 Борисов защити „милиона” на Първанов, но конфликтът между тях оставал . 38| 8282 |02.12.2009 Стиховете за Б. Борисов - вече преведени на европейски езици . 4| 5094 |02.12.2009 Бойко Борисов: Само аз зная името на външния! . 40| 8934 |02.12.2009 "Простаци!" - отговорът на Борисов за пицария "Ало-о-о-Ало-о-о"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads