Реклама / Ads
40| 6566 |22.01.2013 НОВИНИ

Борисов: Уволнение чака скрилия доклада на RWE

.
Бойко Борисов
БСП продължава да тиражира невероятни лъжи за цената на проекта за АЕЦ "Белене", ядоса се пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов. Вчера той размаха секретен доклад, открит в кашони в министерството на Делян Добрев.
 

"Дали защото е секретен, или защото разчитат, че няма да си развалим отноженията с германците, са разчитали, че няма да го покажем. Ето го обаче и той трябва да бъде представен на парламента, комисията и да се качи в сайтовете. На моя отговорност", отсече той.

"За какви 3,5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа?" , допълни той, предава "24 часа". В него RWE съобщава, че няма яснота как НЕК ще покрие своите 5 милиарда евро от проекта. "5 от тях, 5 от нас, 1 за включване към мрежата и 1 за хранилище и ето ги 12 милиарда. И са го знаели", ядосваше се премиерът.

"Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум", възмути се Борисов. Ние сега събираме 700 милиона лева, за да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да идат при хората. Как си представя - отнякъде да дойдат 22 -23 милиарда лева", попита премиерът.

Всички български данъкоплатци имаме да плащаме още 400 млн. лева за проекта "Белене" през май, обясни още той. "И той е теглен, след като тогавашният шеф на НЕК Любомир Велков още през 2008 година ясно е написал, че германците няма да финансират никакви средства към "Атомсройекспорт". Само ще направят съвместна фирма", допълни той.

Декларираният отказ на RWE да участва в плащанията към "Атомстройекспорт" преди финансовото приключване ни поставя в ситуация, при която за плащания по Допълнение № 5 не са осигурени достатъчно средства, смята министър-председателят.

Според договора инженерингови дейности и поръчване на оборудване следва да бъдат покривани единствено от НЕК, който обаче е в невъзможност самостоятелно да ги обезпечи. "За какви акционери ни говори той и какво лъже, че щял да строи? Защо всъщност Станишев не е подписал договора и това е крито в кашоните до ден днешен? Възложил съм проверка и ще ги открием всичките", добави Борисов.

"Лъжат, че са имали инвеститор, лъжат, че ГЕРБ го е изгонил, лъжат и за цената", обясни Борисов. Той наредил на Делян Добрев да се провери точно кой е скрил докладите и си трае толкова време. Незабавно ще бъде уволнен.

Нося ви документи от кашончето, каза  министърът на икономиката Добрев. Кашончето не било скрито, документите били в комисията, която разследва "Белене" в парламента.

Конфеденциалността им била 2 години след отказа на RWE, които вече били изтекли.

Добрев каза още, че от предварителното споразумение с немската компания изчезнали 2 страници, и то точно тези, в които се казва, че RWE може да се откаже по всяко време, без да понася финансови санкции. Странното е, че те били налице, когато финансовата инспекция проверявала НЕК и ги има в своята документация, но са изчезнали от самата компания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 5769 |21.01.2013 Борисов: Станишев и компания извършват гигантска манипулация . 93| 5840 |20.01.2013 Бойко Борисов: ДПС да бъдат по-сдържани в коментарите си! . 20| 5258 |18.01.2013 Борисов: Енергийната ефективност е алтернативата на нова АЕЦ . 45| 5589 |17.01.2013 Борисов: Първанов да се оправи в БСП, където Станишев го мачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads