Реклама / Ads
2| 5290 |09.09.2010 НОВИНИ

Борисов върна оставката на шефа на НСИ, ВМРО иска виновника

.
Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с председателя на НСИ доц. д-р Мариана Коцева, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
След срещата стана ясно, че той не приема подадената вчера от Мариана Коцева оставка от заемания от нея пост, съобщи ФОКУС.

„Доц. Коцева е специалист с доказани умения и професионални качества в своята област, с авторитет в Европа и партньорските институции”, заяви премиерът. Председателят на НСИ доц. д-р Мариана Коцева е член на ръководната група за партньорство на Европейската статистическа система.

По време на разговора министър-председателят възложи на доц. Коцева цялостна проверка за причините, довели до създалото се напрежение около пробното преброяване на населението и жилищния фонд, както и за допусналите това длъжностни лица.

„Разпоредил съм проверката да обхване всички нива, включително и заместник-председателите на НСИ”, добави Бойко Борисов.

По-късно днес от ВМРО поискаха да бъде намерен виновникът за това, което става в Статистиката.

След като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов не приема оставката на шефа на НСИ, нека действителният виновник в статистиката да понесе своята отговорност. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от news.bg.

Ние приветствахме оставката на госпожа Коцева като морален акт, тъй като тя носи отговорността. Въпреки че едва ли тя е основният виновник, каза Каракачанов и припомни предишните разговори между представители на партията и Коцева, когато тя е признала, че е била подведена.

Затова в момента, при положение, че тя остава директор на институцията, ВМРО очаква от нея действия. „Тя най-добре знае кой е виновен за провокацията. Надяваме се да действа", посочи Красимир Каракачанов.

Той отказа да назове конкретно името на заместника на Мариана Коцева в института Мустафа Зинал Хасан, въпреки че каза, че от ВМРО имат подозрения и съмнения спрямо него.

От своя страна заместник-председателят на партията Костадин Костадинов контрира, като поиска именно неговата оставка. По думите му напускането на поста от Коцева е "замиване на следите" на скандала.

"Задаваме въпроса защо нейният заместник, един от най-активните членове от екипа по преброяването, Мустафа Зинал Хасан, все още стои на поста си. Ние искаме да се потърси отговорност от виновните за тази провокация. Ако това е Мариана Коцева - добре. Но далеч не сме уверени, че е само тя", коментира Костадинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 5430 |08.09.2010 Предпразнично БСП пак в коалиция с ДПС, свалят Борисов от власт? . 39| 4927 |06.09.2010 Съединението размина програмите на Борисов и Първанов . 19| 6906 |04.09.2010 ГЕРБ взе на мушка варненския кмет; новият президент - 100% от партията на Борисов . 26| 6471 |03.09.2010 С Формула 1 Румен Петков сложи динена кора на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads