Реклама / Ads
5| 6124 |26.05.2010 НОВИНИ

Борисов връща Ботаническата градина на Алма Матер?

.
"Бойко Борисов каза, че ще окаже подкрепа на университета по въпроса за Ботаническата градина в Балчик.", каза ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев след среща между Академичния съвет и премиера в СУ "Св. Климент Охридски".
 

Премиерът е поел ангажимент да се проведе съвместна среща между него, министъра на културата Вежди Рашидов и проф. Илчев. Припомняме ви, че на 12-ти май Министерски съвет гласува Министерството на културата да поеме стопанисването и  управлението Ботаническата градина в Балчик, въпреки протестите на преподаватели и студенти.

Академичният съвет на Алма Матер представи на премиера Бойко Борисов още основни проблеми пред висшето учебно заведение. Това стана на днешното заседание на съвета, на което присъства и министърът на образованието Сергей Игнатов.

По време на разговорите бяха обсъдени проблемите на университета, начините за спестяване на разходи и възможността за въвеждане на платено обучение. На заседанието стана ясно, че Алма Матер настоява за редица нормативни промени, с които да се даде възможност на държавните висши училища за обучение на студенти в платена форма на обучение при наличие на свободен образователен капацитет; възможност на студентите от ЕС и ЕИП да се обучават срещу заплащане, без да е необходимо участието им в конкурсни изпити, провеждани от висшите училища; промяна в методологията за определяне на броя на приеманите студенти и докторанти за обучение във висшите училища и научните организации при запазване на размера на издръжката.

На вниманието на премиера бяха посочени и възможностите за намаляване на разходите и оптимизация на дейността през следващите 6 месеца, задвижване на процедура за съвместен българо-корейски IT координационен център, както и промяна в начина на акредитация на висшите училища и реално обвързване на оценката с финансирането.

Софийският университет настоя още комисия под ръководството на министър-председателя да разработи програма за развитие на образованието и науката в дългосрочен план. Благодаря на г-н Борисов за отделеното време и вниманието, с което с отнесе към нашите проблеми. За първи път в професионалната ми кариера се случва министър-председател да присъства на заседание на Академичния ни съвет, заяви след заседанието ректорът проф. Иван Илчев. От своя страна премиерът Борисов подчерта, че реформата в образованието и учебните заведения трябва да се случи с участието на преподавателите и ръководителите им.

Той отбеляза, че в момента всички европейски държави свиват максимално разходите си и България не може да бъде изключение. От нас сега се изискват финансова дисциплина и безкомпромисна борба с корупцията и организираната престъпност. Поел съм тези ангажименти и ще ги изпълня, категоричен беше премиерът.

Междувременно, в СУ се провежда кратка пресконференция след срещата на академичния състава на университета и премиера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 11209 |26.05.2010 Дават на прокурор съветник на Бойко Борисов . 28| 7289 |26.05.2010 Борисов отива при Слави, но само с Първанов . 7| 4941 |25.05.2010 Б. Борисов: За да не тече, информацията трябва да е у малцина . 28| 5387 |24.05.2010 Борисов имал спешна нужда от ограмотяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads