Реклама / Ads
13| 4707 |19.05.2010 НОВИНИ

Борисов зае страната на феодалните старци

.
Премиерът прави ревизия на реформата, която министър Сергей Игнатов започва в БАН.
 

Според Бойко Борисов протестиращите учени и министърът на образованието Сергей Игнатов са се водили от различни коментари, което е довело до наслагване на проблеми. "Нито ме интересуват имотите на БАН, нито някой ще прави на мястото им МОЛ-ове, нито имам намерение – каквото и да било, по никакъв начин, така че тези, които споделят това да бъдат любезни и да престанат да го говорят", коментира премиерът, който се срещна с шефа на БАН Никола Съботинов малко след днешния протест пред парламента на учените.

Министър-председателят нарече спекулации твърденията, че правителството иска да закрие БАН или да посегне на нейната автономия. По думите му подобен въпрос никога не е бил поставян. В същото време обаче обясни, че съкращения трябва да бъдат извършени и в Академията, защото "нито БАН е извън държавата – не е Ватикана в Рим, нито имотите на БАН са различни от държавните".

До момента са съкратени 10% от персонала на Академията. Това обаче не е достатъчно и според министър-председателя може са се съкратят "още малко" от служителите. БАН ще бъде първостепенен разпоредител на бюджета си, а институтите – второстепенни в рамките на академията. Тук обаче кабинетът ще въведе новост. Със статут на заместник-председател по финансовите въпроси, в БАН ще бъде назначен представител на министерството. Бойко Борисов поясни, че проверката на имотите на академията се прави от Областната управа на София именно, за да се прекратят спекулациите, че кабинетът иска да ги разпродаде. Премиерът допълни, че не се спира с опитите „да се яхват или инспирират протестите”. Борисов намекна, че е направен опит и с протеста на учените, да бъде политизиран.

"Подкрепата на министър-председателя за нас е много важна”, отговори на свой ред председателят на академията Никола Съботинов. Той съобщи, че е получил подкрепата на Борисов реформата в академията да бъде направена така, както ръководството прецени. Новият закон за БАН ще бъде консултиран с ръководството й.

"Това, което съм разпоредил на моите министри, е да спрат да говорят по медиите с квалификации, а да сядат – да се разбират, да говорят всеки ден за реформи”, каза Борисов. „Когато хората дойдат при мене, накрая се разбират и нещата си тръгват”, обясни министър-председателят.

Бойко Борисов каза в заключение, че единството, което кабинетът иска от академиците е да дават качествена продукция и да направят реформата така, че БАН да е за пример. Сергей Игнатов от своя страна обоснова необходимостта от намеса на премиера в общуването с БАН с лошата комуникация и с това, че през медиите се е получил развален телефон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5537 |18.05.2010 Крадат общински имоти с фалшив подпис на Бойко Борисов . 12| 4580 |18.05.2010 ДПС атакува Борисов в европарламента . 14| 5060 |17.05.2010 Б. Борисов: Аз на медиите не се меся . 0| 4980 |16.05.2010 Майски студ скова страната - 9 градуса в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads