Реклама / Ads
0| 11155 |21.03.2016 НОВИНИ

Борисов заявил на Давутоглу, че ДПС с Пеевски не става за партньор

.
Бойко Борисов
Над 20 000 обществени поръчки има миналата година в България, бизнесът участва в тях, заяви като гост в студиото на НТВ премиерът Бойко Борисов. Сега те излизат наяве и стигат до мен. Репликата за огледалото беше капката, която ми даде ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат както ми се иска, обясни той.
 
Спрях ги тогава, когато трябваше да отидат в КЗК и да се плащат авансите, защото ги разгледах из основи.

С "Разбира се", той отговори на въпроса дали ще бъдат наказани чиновниците, които са допуснали тези поръчки да вървят.  Сега съм убеден, че поне 150-200 милиона ще се спестят само от една отсечка на магистрала.

България е малка държава; не са много фирмите, разполагащи с необходимата техника. За да строиш магистрала, тунели, трябва да си мощен, да имаш техника, работници, каза Борисов. Сега, след като се построи близо 300 км подобен път, има няколко компании. В началото те играеха под себестойност, за да натрупат бонус от точки, след това да могат да кандидатстват. Работеха на загуба, правеха си дъмпинг. Накрая, според мен, се събраха и се разбраха да не губят пари, но това не може да се докаже, каза премиерът.

КЗК са били плахи през годините, не са усещали политическа воля, сега я има и всички работят по-добре.

На срещата в Лондон имаше доста нагласени неща, най-много се говори защо съм спрял Южен поток, имаше различни въпроси, отговарях за събраните пари от контрабанда, но не въпрос за Пеевски, съобщи Борисов и каза, че такава връзка между темата за контрабандата и Пеевски той не прави.

Коментирали сме темата за контрабандата с турската страна. В цигарите тя е под 8%. От България за Турция контрабанда не се прави и те са го казвали, увери той. За срещата с Давутоглу от миналата година, преди да падне Местан, Борисов каза, че казал на Давутоглу, че заедно с Местан няма да управляват, докато Пеевски е в ДПС. Казал, че в ГЕРБ имало десетки хиляди мюсюлмани и ДПС имала проблеми затова с ГЕРБ. Увери, че проблемът с Пеевски бил заради имиджа му.

Ненчев и Москов са министри, избрани от нас, избрахме възможно най-доброто, когато правихме правителството, каза той. ПГ и хората в ГЕРБ имат право да изразяват мнението си. Ненчев мен не ме дразни. Само преди няколко дни правихме съвещание с Ненчев, добри неща правим за отбраната, всяко нещо той е консултирал с мен, спря обществени поръчки. Но хората се подразниха от реплика на Ненчев на конференцията на ДСБ, обясни Борисов и каза, че това било дреболия.

Не, няма да има правителствени промени, увери той. Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но само в НЗОК сме намалили дефицита, поевтинихме лекарствата, вкарали сме във всички болници апаратура, пръстовият отпечатък е само идентификатор, изреди Борисов. С Москов не си говорим за политика, като партии, затова толкова ме издразни с репликата си за Плевен в изборната нощ. Знам му душата; тя е в ДСБ, каза Борисов.

10 години вече ме вкарват в конфликт с Цветанов, това е опорна точка за вбиване на клин между нас от хора, които преди работеха за БСП, сега за други партии. В ГЕРБ много ясно се знае кой е първи и кой втори, оттам нататък - трети, четвърти. Няма ден, в който Цветанов да не ми се е обадил по два пъти и по три пъти, за да ми каже за проблеми във всяко село или град. По организационни въпроси той има пълното ми доверие, каза Борисов. Докато му ядат ушите на Цветанов, той обикаля, без събота и неделя, организира, създава. И Руми Бъчарова се ползва с абсолютното ми доверие и двамата го знаят, увери той и каза, че и МВР ще заработи още по-добре. Реформите на г-жа Бъчварова ще освободят голям количествен състав от администрацията, които ще отидат да пазят селата.

Смятайте какво е войната по пътищата за икономиката на държавата, убити, инвалиди, почернени семейства. Затова трябва промени в Закона, дори драстични, нека ги наричат популистки, призова той.

Румънците сме ги изпреварили отдавна във всяко едно отношение. Това, че техните министри крадат и са ги хванали и вкарали в затвора, не значи, че нашите го правят. Правя всичко възможно да не крадат, превенцията е важна. Имаме пълната подкрепа на Брюксел и на колегите ни там до един. България е по-стабилна, румънските компании идват у нас.

Съдът решава накрая дали изправените пред него са корумпирани, каза Борисов. Яне Янев ми изпрати смс, настоя той.

Ако премиерът почне да е и прокурор, става много страшно за една държава, каза Борисов по темата защо няма осъдени корумпирани хора. И предложи главният прокурор или шефът на спецпрокуратурата да отговарят на тези въпроси.

Мониторингът е за сътрудничество и ние трябва максимално да се възползваме от това, каза Борисов. Затова на място щели да дойдат английски и холандски прокурори да наблюдават.

Сега са две групи медии - на Пеевски и на Прокопиев, каза още той. Нека пишат критично за нас, колкото повече, толкова по-добре. Медийна атака от едните има срещу едни хора, от други към други. Какво да направя, като ме хвалят, попита той. Харесвам се в огледалото, но колкото повече ме наричат по някакъв начин, толкова по-големи успехи имаме на избори. Партията е в голям подем, каза той.

Не само метлата ще играе, но и с парцал ще забършем накрая, увери Борисов.

Обиждате ме, каза Борисов в отговор на въпроса защо говори по начина, по който се пише в т.нар. Пеевски медии. Без да чета, мога да ви кажа заглавията утре, защото знам всеки какво може да направи. За какво да ги чета, попита той. Каквото и да ме питате, нямам никакъв проблем да отговоря.

След юни ще говорим за президент, отсега ли ще ги разбутваме, попита той.

За бежанците Борисов каза, че никой днес не може да е спокоен. България полага усилия и се справя. Надявам се, че балканският път е затворен напълно. Проблемът е, че над 35 000 останаха в капан в Гърция, защото Гърция си е Гърция, каза Борисов. По границата ни всичко е снаряжено, ние обаче не се готвим да стреляме по бежанците, а да ги връщаме.

Когато си много краен, никога не ти минават мерките, коментира той Орбан. Аз си прокарах всичко, подкрепят ни. На Виктор му е по-лесно, защото е в средата на Европа, а ние сме на границата, от едната страна е потопената Гърция, от другата - Македония, също наводнена, изреди той. Либерализацията на визите за Турция минава през доста закони, турският бизнес и интелигенция не отстъпват на европейските, каза той.

Чувствам се добре като дядо, какво да ми е. Още не съм го виждал внучето, страх ме е да не го заразя, най-се радвам, че Венета се оправи, оздравя и е рядко щастлива, каза Борисов. И разказа, че дъщеря му е била на най-силните хапчета срещу депресия заради "ордите на Бареков", които обсаждали къщата му преди 3 години.

Много въпроси решавам, получавайки ги и по Фейсбук, на всеки празник подкрепяме и пенсионерите, завърши Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4837 |20.03.2016 Цветанов: Ако Борисов е Меси, аз съм обикновен българин . 10| 4227 |18.03.2016 Борисов: Няма време за игрички, трябва да си тръгнем със споразумение от Брюксел . 42| 9697 |18.03.2016 Атанасов: Борисов играе евтини филми; на Кунева нищо не й се разбира . 36| 5047 |17.03.2016 Борисов: Капитанът в Брюксел - корабът се бунтува!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads