Реклама / Ads
12| 5520 |06.02.2008 НОВИНИ

Борисов зове за уличен натиск срещу правителството

.
“Вотове до дупка и натиск върху правителството”. За това призова столичният кмет Бойко Борисов по повод готвения от парламентарната опозиция вот на недоверие към кабинета заради корупцията.
 

„Ако на народа му е приятно да му орязват парите за инфраструктура и да се държат с него като последен в Европа само заради БСП и ДПС, да търпят. Народът трябва да види, че има достатъчно мощна опозиция, която може след това да възстанови държавата", заявява Генерала пред агенция „Фокус".

Според него вотът на недоверие към правителството този път трябва да бъде придружен с „национален общ опозиционен митинг в София, за да види Европа, че ние не сме съгласни със статуквото, което е в момента".

Борисов смята също, че вотът, който опозицята готви заради корупцията по високите етажи на властта, е закъснял по простата причина, че „правителството отдавна е доказало не само, че не се справя, ами вече ни поставя в европейска изолация и в неприятна ситуация, свързана с нашите партньори". Столичният кмет припомня, че има една песен „по-добре късно, отколкото никога" и изразява надежда, че всички опозиционни партии ще действат радикално и обединени за свалянето на тази тройна коалиция. Според Борисов самият факт, че част от НДСВ вече са в друга парламентарна група променя параметрите в парламента. „Вече не можем да говорим за стабилно мнозинство, а за рушащо се мнозинство", посочва той.

След което не пропуска да се похвали: "В европейския доклад пише това, което аз и партия ГЕРБ многократно сме посочвали. А то е: кръгове на БСП източват държавата - казва го Румен Овчаров, не го казва Еврокомисията. Обръчи от фирми -казва го самият лидер на ДПС, не го казва опозицията, не го казва Европейската комисия. Говори се в медиите за десетки и стотици милиони източени от БЧК, от тютюневи предприятия, от Държавен резерв и ако щете „Кремиковци". Ако не беше моята жалба правителството докога щеше да търпи, ще цитирам министър на икономиката, по 15-20 млн. на месец да се източват от държавата и да е цялата в криминални схеми. Ако не беше моята жалба в Брюксел, щеше ли Станишев да се задейства? И кога тръгна проблемът „Кремиковци" - след жалбата".

„Когато ДСБ и ОДС, които бяха част от сигурно едно от най-корумпираните управления в България, внасят вот на тема корупция към сегашния кабинет - това звучи малко дразнещо". Така премиерът Сергей Станишев готвения от опозицията вот на недоверие. Според него опозицията ще се опита да тества стабилността на управляващото мнозинство. Той обаче е убеден, че този план няма да успее. Станишев посочи, че част от опозиционните групи ще обслужват интересите на партии, които са извън парламента. Премиерът нарече това действие "малко глупаво" и допълни, че от предсрочни избори най-малко заинтересовани са ДСБ.
„София въпреки неадекватните действия няма да стане заложник на политическите амбиции на ГЕРБ", заяви пък лидерът на Градския съвет на БСП Румен Овчаров. Той коментира, че бюджетът на столицата не предвижда решаването на важни за града проблеми. „БСП ще бъде ясна и категорична опозиция на това, което прави или не прави ГЕРБ", категоричен бе Овчаров. Той се надявал нсе пак кметът на София Бойко Борисов да не възпрепятства предложенията на БСП за справянето с проблемите на столицата.

sreshta.jpg  снимки Вяра Йовева

Шефът на общинарите от групата на социалистите Жельо Бойчев смята, че проблемите на града може да започнат да се решават с планирането на бюджета на София. „В предлагания бюджет за тази година липсват приоритети и визия за дългосрочно решаване на проблемите", заяви Бойчев. Той допълни, че общинските съветници на БСП ще предложат свой вариант на разходната част на бюджета и няма да подкрепят предлагания им сега проектобюджет, тъй като в него приходната част е занижена със 70 - 100 млн. лева.
Друг общинар от левицата, бившият продуцент на студентската програма „Ку-ку"  Петър Курумбашев, пък обяви, че сега София се чисти дори по-зле от времето на Софиянски. Според него настоящите концесии за чистотата и водата на столицата са неизгодни и за общината, и за софиянци. Курумбашев обясни, че кредитът на Столична община за концесията за водата е с лихва от 17%, което означава, че начислената лихва ще бъде в размер на 17 млн. евро.
Бившият зам.-министър на финансите и сегашен общински съветник Георги Кадиев пък е категоричен, че „Бюджет 2008 е равен на Бюджет 2007 + 5%". Той добави, че в своя алтернативен бюджет на столицата БСП ще отстоява по-голямо финансиране за образованието, здравеопазването, социалната политика. По въпроса за недостига на детски градини в София Кадиев каза, че е необходимо записването на децата чрез електронния сайт да се анулира и да се помисли за по-добър вариант. Според него един от възможните варианти за това е децата да се записват в определени дни според годината на раждане. Колегата му Жельо Бойчев пък смята, че решаването на проблема с детските градини трябва да стане с изготвянето на демографски анализ и минимум 4-годишна програма. Той е на мнение, че въпросът би могъл да се реши приоритетно в рамките на една година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4899 |06.02.2008 Ексцентрична мярка срещу корупцията на пътя предлага царски депутат . 17| 6061 |25.01.2008 Бойко Борисов се обиди, че го наричат смешник . 4| 7248 |20.01.2008 Суходолци изгориха плакат с лика на столичния кмет Бойко Борисов . 6| 5545 |17.01.2008 50 протестират срещу визитата на Путин, 500 ги пазят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads