Реклама / Ads
21| 5011 |29.09.2010 НОВИНИ

А.-М. Борисова: Може и 30% да се доплаща в болниците

.
Анна-Мария Борисова
Заложници сме на финансовото министерство, защото няма остойностяване на медицинските дейности, каза здравният министър.
 

Когато говорим за доплащане в болниците, всъщност става дума за доброволен здравно-осигурителен фонд, който е общоевропейска практика, обяви по БТВ здравният министър д-р Анна-Мария Борисова. Над пакета от солидарния държавен пакет, който е недофинансиран, се надгражда другият, в който един човек ще доплати, ако иска да се грижи повече за своето здраве. Пациентът ще играе ролята на контрольор в такава система, добави тя. Понеже става дума за плащане, говорим за сума от 5 лв, категорична беше Борисова. Този фонд щял да регулира хоспитализацията и плащанията.

Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано. Никъде по света основният пакет не е дофинансиран, осведоми министърът. Трябва да има и един допълнителен фонд за социално слаби. Ще се проверява, дали този, който се обявил като такъв, наистина е социално слаб. Във Франция се доплащат 30%, но аз не съм казала никакъв процент, защото няма остойностяване на медицинските дейности, каза още Борисова. Питаме и днес къде е то. Излиза, че сме заложник на финансовото министерство.

Няма да се въвежда допълнително 20 % заплащане на здравните услуги, заявил междувременно министър-председател Бойко Борисов. Решението било взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което са присъствали министърът на здравеопазването професор Анна-Мария Борисова и представители на парламентарната здравна комисия.  Изказването на премиера е точно, осветли Борисова и повтори, че е така заради липсата на остойностяване. Началникът на кабинета Р. Бъчварова поискала концепцията по мейл, после станало ясно, че и профсъюзите я имат, но това било нормално, защото следвала тристранка. Борисова получила поздравления и от ляво, и от дясно за концепцията. Доброволните фондове щели тепърва да се обсъждат.

Националната идея била за оборудване в онкологичните заболявания. 3 големи центъра за лъчелечение щяло да има в страната на географски принцип, както и за ранна диагностика. Ние сме длъжници на раково болните, призна тя. Статистиката била, че живеем по-малко от европейците, но с доброволния фонд тя щяла да се пресече.

Мисля, че е редно г-н Дянков да се разплати с болниците, те мизерстват, каза Борисова, но отрече да има конфликт с министъра на финансите. Неефективните разходи щели да се спрат с електронната здравна карта, добави тя и по инерция нарече зрителите на БТВ "пациенти".

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5932 |02.09.2010 Анна-Мария Борисова: Здравеопазването ни е излечимо болно . 13| 5112 |06.08.2010 Проф. Борисова: Системата ни е болна, трябва ни лечение . 2| 5149 |27.06.2010 Анна-Мария Борисова: Аз няма да затварям болници! . 4| 5734 |30.05.2010 Борисова: Няма да има разлика дали лекарят работи в Париж или София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads