Реклама / Ads
37| 8831 |28.03.2012 НОВИНИ

В БОРКОР имало бонуси и защото сами си местели бюрата

.
Р. Миланов
Служителите работели и в събота и неделя, поясни шефът на службата. Сега БОРКОР подхваща обществените поръчки. Службата била уникална. ГДБОП няма да се вади от МВР в новия закон за национална сигурност, подчерта генералът.
 

Вътре в себе си се гордея, че оглавявам БОРКОР, защото правим нещо ново и уникално, каза по БНТ шефът на БОРКОР ген. Р. Миланов. Уникалните неща били три: първото е самата информационна технология, противодеаствие на корупцията чрез комплексно въздействие, изграждане на модерна администрация чрез хоризонтални връзки и кореспондиране.

Проектът се консултирал от консултант на ФРГ, чиито услуги се поемали от Федералното министерство. В началото средства били отпуснати от ФРГ, но всички останали от българското правителство.

За заплатите и бонусите Миланов каза, че щом е казал А, ще каже и Я: подходът бил консултиран от германеца, който не подхождал по нашенски, защото първо трябвало да се изгради къщата. Общата сума за заплати м.г. била 103 000 лв; ДМС - 43 000 лв., т.е. съотношението било 71%-29%. ДМС било известно на премиера, но било в компетенциите на директора, т.е. на Миланов. Давало се, защото бил положен огромен труд, работело се в събота и в неделя, дори премествали и бюра. В личен план аз не съм получил бонуси, няма какво да връщам, каза Миланов.

Имало много желаещи за работа в БОРКОР, каза още генералът. Има ли ръка, която дава, значи има и такава, която взема, напомни той и се зарече да плесне ръката, която дава. Корупцията обаче се доказвала трудно, затова и почти нямало осъдени. Сега БОРКОР се захванал с обществените поръчки, обемът им всяка година бил в милиарди, страхотен ресурс за държавата. Имало сигнали за нарушения точно там.

Още не бил обследван казуса с хонорара на Доган, по-важни били обществените поръчки, те били по-значими.

След стратегията за национална сигурност се появила концепция за функциониране на системата, обясни Миланов. Мислело се паралелно още и за закони за НСО и за Военното разузнаване. По повод проекта на Закон за националната сигурност той коментира, че такъв сложен закон не може да стане от раз. Миланов не скри, че се подразнил от критиките на зам.-вътрешния министър. ГДБОП няма да се вади от МВР, отсече Миланов. Спорен бил въпросът за министър без портфейл, който да координира службите.

Нямам представа защо си отиде Иван Драшков от ДАНС, може би това е личен избор, съмнявам се, че е злоупотребявал с информация, за да злепоставя министри, както казва Я. Янев, заключи ген. Миланов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5833 |27.03.2012 Тръгва БОРКОР . 97| 5836 |19.03.2012 Тройната коалиция раздавала тройни бонуси, но ги назовавала заплати . 37| 5438 |16.03.2012 БОРКОР ще нищи как се финансират медиите? . 118| 7831 |13.03.2012 Костов бонуси не давал, а пенсии и заплати за Коледа и Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads