Реклама / Ads
0| 7013 |24.12.2015 НОВИНИ

В Ботевград откриха нова модерна пречиствателна станция за отпадни води

.
Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и директорът на Басейнова дирекция „Дунавски район” - инж. Петър Димитров прерязаха лентата на най-модерната пречиствателна станция за отпадни води в Ботевград, която е със значими икономически, социални и екологически ползи за региона и за страната.
 
Новата ГПСОВ и довеждащи колектори е първа в България с функциониращо озониране за пречистване на канални води, което от 19 декември, когато бе пусната в експлоатация, значително подобри състоянието на водите в басейна на р. Искър на територията на Община Ботевград и в следващото течение в поречието на реката.

"С откриване на това модерно пречиствателно съоръжение Ботевград става по-модерен европейски град. С реализацията на проекта се изгради битова канализация и на вилна зона Зелин”, заяви кметът Иван Гавалюгов при откриването на новото екологично съоръжение за общината. С откриването на пречиствателната станция и нейната ефективна работа се решава сериозен екологичен проблем с отпадните води, които се заустваха директно, без да бъдат пречиствани, в река Калница, която се влива в река Бебреш, в река Малък Искър и река Искър – заяви кметът Иван Гавалюгов, като благодари на всички, участвали активно в реализацията на проекта – Министерството на околната среда и водите, правителството, на проектантите и изпълнителите. Това е вторият обект с голямо значение за жителите на общината след Регионалното депо.

Обектът е изграден по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013” със средства на Европейския съюз – Кохезионен фонд и съфинансиран от държавния бюджет и собствени средства. Стойността на проекта е 20 млн. лв., като освен изграждането на пречиствателна станция за отпадни и води, се изгради канализация във вилна зона Зелин с отклонения към съответните имоти. Проектът се съфинансира 20% от националния бюджет. Около 730 хил. лв е финансирането от общински бюджети.

Ботевградската пречиствателната станция е изградена по съвременна технология, като процесът на пречистване протича в няколко стъпала: механично, химично, биологично и дефосфатизация. Съоръжението ще пречиства отпадните води на 41 еквивалент жители на територията на Ботевград, Врачеш и Трудовец, както и остатъчните води от промишлените предприятия от областта.

 

Професор Жеко Ганев– главен технолог на екологичното съоръжение уведоми, че себестойността на един кубик пречистена вода ще бъде между 12 и 38 стотинки в резултат на откриването на новата Градска пречиствателна станция за отпадни води Ботевград. Няма ПС у нас , където цената на кубически метър пречистена вода да е под 0,85 и 0,95 лв. В новата ГПСОВ са използвани дистанционни японски методи, поради което при аварии не е необходимо човешко присъствие, подчерта проф. Ганев. Той информира, че е възможно пречистената вода в бъдеще да се ползва за напояване на селскостопански площи и за обгрижване на аквакултури, въпреки че това не е заложено.в идейния проект. Реална е възможността да се реализира и една допълнителна енергийна ефективност в порядъка на 1 мегават. Така всички територии около пречиствателната станция могат да станат зона за оранжерии с площ 2 хил.декара и това ще има възможност за един затворен цикъл. Той увери, че пречиствателната станция в Ботевград е 100% микро-биологически обезопасена и е втората  по рода си в Европа – след станция в Амстердам.

 

С пускането в експлоатация в навечерието на новата 2016 годинана ГПСОВ-Ботевград се предотвратява замърсяването на околната среда с непречистени канализационни водо, подобрява се грдаската среда, повишава се надеждността и обхвата на ВиК – мрежата и отвеждането на отпадъчните води от Ботевград. Преди построяването й община Ботевград бе една от 36-те общини в България, определени като спешно нуждаещи се от нова ГПСОВ. Старата пречиствателна станция бе проектирана само за механично пречистване през 1960 г и експлоатационният й срок изтече през 2001г.

„ С новата пречиствателната станция се решава един много наболял проблем, тъй като старата такава от години не работеше. Отпадните води се отправяха към речната  система”, заяви Петър Петров – проектант на ГПСОВ.

 

Изпълнител на проекта на новата пречиствателна станция е Консорциум "ЕРС Хидро", а съоръжението ще се стопанисва от общинска фирма  „ВиК Бебреш”.

Благодарение на новопостроената пречиствателна станция, която е напълно автоматизирана и е изградена по най-съвременните изисквания и технологии, се увеличава възможността за по-разумното и икономично използване на водата и енергийните ресурси. Преките ползи за община Ботевград са безспорни както в икономическо, така и в екологично и социално отношение.

 

На събитието пресъстваха и зам. кметът на Ботевград Румен Христов, Петър Петров- главен проектант и други официални лица. По вода – пречистена по най-съвременните световни технологии ще стартира новата 2016 г. за община Ботевград, като по думите на кмета Иван Гавалюгов в програма за управление на Ботевград е подмяна на водопроводната система на ботевград, с което още повече ще се повиши качеството на живот и екологичността в региона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4098 |22.12.2015 Горивата под 2 лв. и у нас, но след Нова година . 29| 5100 |22.12.2015 Р. Кънев прави нова дясна партия? . 0| 5404 |20.12.2015 Сняг навръх Нова година, дотогава топло . 9| 5634 |19.12.2015 Д-р Иванова за Фрог: Препиването и преяждането предизвиква панкреатит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads