Реклама / Ads
12| 4812 |03.11.2010 НОВИНИ

С Ботеви стихове БАН поиска министерски оставки

.
Под звуците на марша по баладата на Христо Ботев “Хаджи Димитър” стотици български учени от БАН преминаха по жълтите павета от Народното събрание до площада между сградите на президентството и правителството. Поредният протест е срещу политиката в областта на науката и образованието.
 

Представители на протестиращите заявиха, че това е политически митинг и демонстрация. БАН поиска отстраняването на Симеон Дянков и Сергей Игнатов поради неспособност да водят национално отговорна политика в областта на науката и образованието.

В Министерски съвет учените внасят декларация – обръщение. В нея се настоява да бъдат увеличени бюджетните субсидии на БАН за 2011 година до 111 млн. лв., да бъдат възстановени съкратените бюджетни субсидии за 2010 година в размер на 10 млн. лв., с които да бъдат изплатени възнаграждения, да бъдат внесени корекции в бюджета в съответствие с ратифицирания договор за присъединяване към ЕС и съгласно европейското законодателство да се подкрепи задължението на държавата да финансира научните изследвания за периода 2011 – 2013 година в размер на 0,4, 0,6, 0,8 % от БВП.

Учените настояват да бъде изпълнен ангажиментът, поет от правителството и БАН при срещата им на 19 май 2010 година – БАН да стане първостепенен разпоредител с бюджетни средства, да се пристъпи към разработване на национална стратегия за научни изследвания и реформа на цялостната законодателна база за развитие на науката, висшето образование и иновациите, да започне подготовка на оперативна програма „Наука” за следващ период, насочена към финансиране на научни изследвания.

С или без днешния протест Дянков е пътник, но безумията, които ще остави и с много пари не се лекуват, заяви на протеста на учените и студентите акад. Светлин Русев. Академик Русев каза, че разбира надеждите и илюзиите на протеста. По думите му Дянков е дошъл в България със самочувствието на папски кардинал, а всъщност си е един обикновен чиновник.

Светлин Русев съобщи, че е разбрал за намеренията на вицепремиера да ликвидира академията от негово интервю още през 2008 година, като посочи, че не се знае какви интереси и финансово-икономически прозрения мотивират Дянков да иска закриването на Академията. Той допуска, че зад твърденията му, че в БАН не се прави качествена наука всъщност прозират искания за имотите на Академията. На днешния протест стана ясно, че някои от институтите са изразили резерви към общия протест, организиран от ръководството на БАН. Светлин Русев се обърна към тях с думите: „Трябва да се знае, че няма наше и ваше погребение, погребението е едно“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4865 |01.11.2010 Поискаха по 8 години затвор за братя Галеви . 11| 5146 |28.10.2010 БАН бойкотира реформата, иска министерски оставки . 6| 4925 |18.10.2010 М. Попова: Цветанов сам поиска да бъде проверен . 12| 5593 |08.10.2010 След неуспешния вот на недоверие БСП поиска главата на Цецка Цачева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads