Реклама / Ads
4| 6054 |28.11.2011 НОВИНИ

МЗ брани правителствена болница

.
Болница "Лозенец" има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).
 

  

Легитимността на болница “Лозенец” за извършване на детски чернодробни трансплантации оспорва Центърът за защита правата в здравеопазването. Неправителствената организация сезира прокуратурата и премиера Бойко Борисов, правейки зловещи разкрития  във връзка с извършени операции.

По данни на пациентската организация от 2008 г. до 2011 г. в болницата са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали още през първия месец след операцията, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина, изяснява д-р Стойчо Кацаров.

Според д-р Кацаров в болница "Лозенец" няма нито един специалист по чернодробна, панкреатична и жлъчна хирургия. Болницата няма и детска клиника по хирургия. Към недоволните се присъединява и Теодора Захариева, която потвърждава за няколко смъртни случаи на трансплантирани деца.

Заради зловещите разкрития пациентската организация поиска премиера Бойко Борисов незабавно да освободи от поста директора на болницата д-р Любомир Спасов, докато се разследва вината на длъжностните лица за извършването на трансплантации. Искането е насочено към министър-председателя, защото се смята, че той назначава директора.

Д-р Кацаров смята, че издаденото разрешително за чернодробни трансплантации не отговаря на нормативните разпоредби, тъй като болница "Лозенец" не отговаря на медицинските стандарти по урология, по хирургия и на наредбата за извършване на трансплантации на органи, тъкани и клетки.

От МЗ са категорични, че информацията на пациентската организация, не е коректна. Разрешителното за трансплантации на "Лозенец" е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата. От 2007 г. досега в болница "Лозенец" са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като 6 от тях са с летален изход. Това означава, че смъртността при тези операции е 43 на сто.

От 3 февруари 2011 г. в лечебното заведение не са извършвани детски чернодробни трансплантации, допълват от пресслужбата.

През октомври 2011 г. министърът на здравеопазването Стефан Константинов е назначил работна група с председател проф. Владов, която е направила препоръки, които ще бъдат разгледани от министър Константинов и след одобряването им, ще бъдат приложени на практика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5463 |17.11.2011 Проверката в болница „Св. Иван Рилски” манипулирана? . 2| 4912 |15.11.2011 “Беззъба” Директива брани децата ни от сексуално насилие . 96| 5518 |03.11.2011 А.Ангелов: Ще браним до дупка 20-те заплати в армията . 96| 5656 |03.11.2011 Десният апарат забрани на хората да гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads